Заповедта на БАБХ не е достатъчна, за да ти убият прасето
Секция: Коментари
05 Август 2019 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заповедта на БАБХ не е достатъчна, за да ти убият прасето

/КРОСС/ Грета Ганева е адвокат. Водила е дела по правата на човека пред съда в Страсбург. Текстът е от профила й във "Фейсбук".

Нека го кажа достатъчно ясно:

Хората с прасета в задния двор не желаят да унищожат здравите си животни, за да спасят, евентуално, други здрави в стопанствата. Не желаят също да убиват бременни и майки с малки прасенца. И никой не можеда иска от тях да го направят.

Защо ли? Защото не е хуманно.

Няма човещина в такова отношение към животните. А ако няма човещина, в какво очакваме да се превърнат тези хора, за да го сторят.

Всъщност, отказвайки да изпълнят разпорежданията,

хората отказват да променят човешкото в себе си. И намирам това за напълно оправдано.

Аргументът, че малките стопани не били регистрирани не е от значение в случая. Регистрацията е във връзка с търговските цели на стопаните и отношенията им в контекста на земеделската политика на държавата и ЕС, а в случая няма търговски елемент при този вид добиване на храна за собствени нужди.

Освен това, касае се за собственост.

Животното, което отглеждат вкъщи, се третира като вещ, следователно не е достатъчно да бъде издадена заповед на агенцията за безопасност на храните (БАБХ). За да влезе принудително представител на държавата в дома ти и да унищожава каквато и да било вещ в нея, ще трябва много повече от една заповед. Много повече!