Поклонническият поход, посветен на Св.Йоан Рилски, е преминал през 63 селища
Секция: Православие
05 Август 2019 17:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поклонническият поход, посветен на Св.Йоан Рилски, е преминал през 63 селища

/КРОСС/ Участниците в поклонническия поход "Светият път -550 години от връщане на мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир" са преминали за един месец през 63 селища, като близо 600-километровия маршрут се е придържал максимално близко до пътя, по който е минала монашеската процесия с мощите на българския покровител през 1469 година, каза в пресклуба на БТА във Велико Търново Евгени Коев, един от ръководителите на експедицията.
Той уточни, че подготовката и предварителната организация на маршрута е продължила повече от девет месеца. Извършвали са се теренни проучвания, поетапно е била обходена цялата инфраструктура и местата за спане, хранене и отдих.
Общо 15 души са преминали маршрута от Търново до Рилския манастир, около 90 са участниците в две и повече отсечки от прехода, а трима са изминали изцяло пеша целия маршрут, посочи Коев.
Според него най-много, около 800 човека са участвали в литийните шествия, организирани във Велико Търново, Никопол и София, а над 200 са били хората в различните населени места, които са посрещали участниците в похода и са им оказвали подкрепа.
Българският "Ел Камино" е много по-различен от останалите поклонически маршрути, защото в него има научно-познавателен елемент, посочи историкът проф. Пламен Павлов, който е председател на Националния инициативен комитет за осъществяване на похода.
Според него и в предварителната подготовка и в реализацията на идеята са били открити забравени църкви, руини от манастири, църковища около населени места, които са част от българската история и духовност.
В продължение на 32 дни в похода са се включили хора от цялата страна, като най-малкият участник е Йоан на 42 дни, чието семейство е от Габрово. Семейството с бебешката количка е участвало в похода в района на Черепишкия манастир, докъдето маршрутът е позволявал.
През следващата година инициаторите ще поставят цялостна маркировка на маршрута, ще съдействат в почистването и монтирането на указателни и нформационни табели около църквите и манастирите по маршрута, за да могат и други желаещи да организират своето пътешествие по Светия път