Руски еколог: Чиновническа немарливост е основна причина за пожарите в Сибир
Секция: Коментари
06 Август 2019 09:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски еколог: Чиновническа немарливост е основна причина за пожарите в Сибир

/КРОСС/ Пропуски във федералното законодателство на Русия и чиновническа немарливост са сред основните причини за катастрофалните мащаби на пожарите в Сибир. Това казва в интервю за БНР известният руски еколог Александър Колотов, член на Обществения съвет към Министерството на горското стопанство на Красноярския край, засегнат сериозно от горските пожари в страната.

Той съобщи още, че седмици наред местните жители не са били информирани за високите нива на замърсяване на въздуха и че регионалната власт е подценила риска за здравето на хората.

Според законодателни промени от 2015-а година пожарите, попадащи в "зона на контрол", не подлежат на гасене, ако разходите за това надвишават цената на унищожената дървесина. Именно грешната методология за оценка на щетите и икономисването на средства за реакция при пожари са довели до разрастване на огъня, смята Колотов.

"Да, има мониторинг. Към Центъра за борба с горските пожари към Красноярск има карта, на която можем да наблюдаваме ситуацията в режим на реално време и на която са обозначени огнищата и засегнатата площ. Там е посочено и кои пожари според новото законодателство са в т.нар. "зона на контрол" и чието гасене не е задължително. На дневен ред сега стои въпросът, че именно този законодателен акт на Руското министерство на природните ресурси и екологията, който е в сила от 2015-а година, е причината горските пожари да не бъдат изгасени още в начална фаза, а са оставени да се разраснат и така да обхванат, конкретно в района на Краснаярск, повече от милион хектара".