Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за археологически разкопки в Рупите
Секция: КУЛТУРА
07 Август 2019 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кабинетът отпусна 100 хил. лв. за археологически разкопки в Рупите

/КРОСС/ Правителството отпуска допълнителни 100 хил. лв. за археологическите разкопки край местността Рупите - древния град Хераклея Синтика. Заради липса на средства теренните проучвания са били преустановени през последните дни. Парите се превеждат по бюджета на Министерство на културата. Това стана ясно в началото на заседанието на Министерския съвет."Това е и единственият град на древните македони, проучващ се на територията на България, с изключителни от научна гледна точка епиграфски паметници", обясни пред премиера и колегите си министърът на културата Боил Банов. Изгражда се и път от Рупите до древния град, за да се превърне в достъпна туристическа атракция. Докато той докладваше, премиерът Бойко Борисов остана впечатлен чий град се проучва.

"На древните кои е това?", попита невярващо Борисов. След като Банов повтори, че става въпрос за македоните, премиерът се пошегува: "Да не започнете и вие да претендирате....?"

Банов обаче го успокои: "Не, ние за нищо не претендираме".Преди това за темпото на разкопките докладва ръководителят на екипа, доц.д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей. Той присъства на заседанието на МС заедно с кмета на Петрич, който пък отговаря за околната инфраструктура.

Археологът припомни как миналата година правителството пак целево е подпомогнало археологическото проучване на древния град, благодарение на което работата много напреднала.

"Успяхме да разкрием 2/3 от централния площад на града. В момента това е най-посещаваният археологически обект, а покрай него и музея в Петрич също е най-посещван, като изключвам музеите в София. Идват туристи от над 50 държави. По статистика идват над 60 000 души и то при положение, че инфраструктурата не е готова. Като гласувате пари за път, и нещата ще станат още по-добре. Рекламираме обекта много широко. Успяхме благодарение на помощта от Министерски съвет и на община Петрич да превърнем Хераклея в един отличен археологически обект"

"Ще дойдем да ги видим. Вие нали работите на макс? Утре започвайте", поръча премиерът, като успокои археолозите да не се притесняват за парите.