Белгиец, купил картина на Рембранд за 500 евро, я продава за 30 милиона
Секция: КУЛТУРА
07 Август 2019 19:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Белгиец, купил картина на Рембранд за 500 евро, я продава за 30 милиона

/КРОСС/ Белгиец от град Лиеж, който случайно купил картина от Рембранд за 500 евро, я предлага на търг, от който може да спечели 30 милиона евро, съобщава в. "Брасълс таймс", цитиран от БТА.Преди десет години мъжът случайно срещнал в бара човек, затънал в дългове, и решил да му помогне финансово. Той купил от него невзрачна картина за 500 евро. След време по настояване на негови приятели, той я показал на експерти. Оказало се, че благородният му жест се е отплатил. Мъжът станал собственик на картината на Рембранд "Портрет на Исус", който може да му донесе 60 хиляди пъти по-висока сума, от тази за която е закупил платното.

Бизнесменът, който остава анонимен в местната преса, минаващ единствено с псевдонима г-н Джо, също така твърди, че един от членовете на белгийската Камара на изкуствата е разгледал картината и вярва, че това е "изключителен" пример за работата на холандския художник.

Изданието отбелязва, че след продажбата на картината добрият самарянин, възнамерява с част от парите да подпомогне любимия си футболен клуб.Не всички euime,jr от художествените среди са ентусиазирани, че това е новооткрита творба на Рембранд. Скептична е и оценката на Кралския институт за културно наследство, който посочва пред белгийския вестник L'aveni, че картината се датира, най-вероятно, от 1676 до 1699 г., което е поставя най-ранната датировка близо десет години след смъртта на Рембранд през 1969 г. Институтът каза също, че все още не е видял документи, свързващи творбата с холандския художник.

"Такива истории се случват от време на време" - каза историкът по изкуства Мартин Роялтън-Киш пред медиите, "но доста често картините се оказват по-скоро копия, а не оригинали. В тези случаи, решението никога не може да бъде лесно."