"Приемаме договори, които дори не ми се четат!"
Секция: Интервюта
09 Август 2019 14:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Приемаме договори, които дори не ми се четат!"

/КРОСС/ Или как се прави личен PR с 2 млрд. лева народна пара

Българската общественост дни наред продължава да обсъжда решението на изпълнителната и законодателната власт в България за закупуването на осем самолета-изтребители от САЩ, и струваща много народни пари. И никой не казва кого ще изтребваме с тези изтребители? По-скоро като държава в ЕС с най-бедно, най-болно и най-обезнадеждено население трябва най-напред да се разберем с този, който изтрепа нас, българите, а след това да участваме с последните си стотинки в неговата нова игра "Make America Great Again!"

На 19 август т.г. се обърнах с Петиция до Президента на САЩ, която публикувах на сайта на Белия дом. И въпреки моите предположения, че ще стане така, както е традиционно в нашето Отечеството "недоволните да са много повече от протестиращите", дължа на българското общество разяснение за подбудите и мотивите на тази инициатива на политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Заглавието, което избрах за настоящия текст е познато на мнозина - то е част от изказването на българския премиер Бойко Борисов пред участниците в заседанието на Американската търговска палата, състояло се на 12 октомври 2015 година в хотел "Шератон" в София. Става дума за договорите, активната страна при подписването на които са Съединените щати. Наивно допусках, че след като ръководителят на правителството на Република България дава подобна оценка за действията на американската администрация и бизнес в отношенията си с България, то президентът на САЩ, господин Доналд Тръмп, ще направи необходимото така, че американските законодатели да внесат корекции в подхода си към малките, бедни и по същество беззащитни техни европейски съюзници, за които американските конгресмени непрекъснато декларират своята "братска" загриженост за сигурността им. И то не да се чака формалното набиране на 100-те хиляди подписа от моята петиция, а своевременно да се отговори на една младежка и родолюбива инициатива за преразглеждане на изключителната от гледна точка на правото и търговската практика несправедливост, граничеща с измама.

За общо учудване, и най-вече мое, реакцията бе демонстративно подигравателна и стряскаща! Говорителят на Държавният департамент публикува съобщение, което, предполагам, е шокирало дипломатите по целия свят с персонално подчертаните заслуги на министър-председателя на Република България, отправяйки поздрави към него и правителството за "добре" свършената работа по "ангажимента да модернизират въоръжените си сили". Поздравен е и Конгреса на САЩ с една фрапиращо странна формулировка: "...за използуването на чуждестранно финансиране за част от тази сделка...". Явно, 100-процентовото авансово четиригодишно финансиране от страна на купувача на доставката е нещо ново и крайно печелившо в практиката на Конгреса на САЩ, поради което е заслужил и той похвала от Държавния департамент. Не е ясно само, защо е наблегнато, че става дума за "част" от финансирането, защото, вероятно, има и още нещо, останало за финансиране с допълнителни "български" долари, за което управляващите в България не говорят открито? Засега!

Подчертано внимание заслужава формулировката на Държавния департамент за "ангажимента" лично на Бойко Борисов и българското правителство да модернизират въоръжените сили". За да изпитва този див възторг днес от сделката и да трупа "червени точки" пред своя президент, Държавният департамент на САЩ трябва преди всичко да благодари на онези "съветници", които докараха българската армия до днешното ѝ плачевно състояние, за да се налага през 2023/24 година с нашите пари, "по съюзнически" да ни модернизират! Учудващото в случая е мълчанието на десетките български военно-патриотични организации, които ежедневно трият праговете на Главнокомандващия на българската армия с безкрайните си идеи, а не разказват на българската общественост, как военните аташета на новите ни военни "братя" триеха прагове в Министерството на отбраната след 1990 година, докато не беше съкратен драстично числения състав на армията, и не бяха нарязани на парчета всичките десетки ракети SS-21, SS-23 и Scad, както и не бе утилизирано оборудването и въоръжението, получено и подарено на БНА от "Варшавския договор".

Във форумите след публикуването на Декларацията на ПП "МИР" имаше упрек, че сделката за F-16 е пресилено да се сравнява с клаузите от Ньойския договор, довели България до национална катастрофа. Какво сме имали предвид, когато сме направили това сравнение? Единственото, което отличава договорът за закупуването на F-16 от Ньойският е, че преди сто години Царство България губи 17 хил.кв.км. територия, населена с българи; приема 100 хил.бежанци от тези територии и над 600 хил. българи се превръщат в чужденци на изконно българската си земя. Но даже по въпросите за територията и населението има невероятни по своите последствия трагични аналогии: над два милиона българи днес, в мирно време, избират да се скитат "немили, клети, недраги по тази тежка чужбина". Територия не сме загубили, но и това, което е останало от Отечеството за последните тридесет години превръщаме в пустош, в села без хора, в училища без ученици, в мегдани без песни! А наследената от дедите ни българска земя отдаваме за военни бази, безплатно, за да насочваме от там чуждите оръжия към потенциалния противник на НАТО - православна и славянска Русия - страна-освободителка на българския народ!

По силата на сключения през ноември 1919 година, след края на Първата световна война в градчето Ньой под Париж Мирен договор, Царство България се задължава да премахне наборната служба и да сведе общата цифра на военнослужещите до 20 хил.души, да заплати над 2 млрд. златни франка репарации, да не притежава тежко въоръжение, флота и авиация . Страната е разорена, а армията - ликвидирана!

Мощта на българската армия е възстановена след 1945 година като мирновременният състав на Българска народна армия през 1989 година наброява 153 хил.души, разполага с ракетни комплекси с възможности за поставяне на ядрени глави SS- 23, SS- 21, Scud, зенитните ракетни комплекси С-300 и С-200, С-125 "Печора", ЗРК"Оса", 45 бойни хеликоптера, 300 бойни самолета, от които 220 изстребители, внушителен военноморски флот, над 2 хил. танка и над 2 хил. бойни бронетраспортьора.

За изминалите 30 години пазарна икономика и либерална демокрация, днес България защитава националната си сигурност с около 25-хилядна армия, като числения ѝ състав е само на 80% окомплектован, защото "...поради липса на достатъчен финансов ресурс, към настоящия момент, не е възможно да бъдат обявени конкурси за всички вакантни длъжности" (из Отчет на МО). Армията е въоръжена с общо 73 единици военно-въздушна техника, 531 танка, 1103 бронирани машини, 100 ракетни установки (бойни машини на пехотата), а военноморският ни флот включва общо 17 корвети, фрегати и миноносци. За сравнение: Турция притежава 1056 самолета, от които 207 изтребители и 194 бойни кораба; Гърция - 567 бойни самолета, от които 189 изтребители и 115 военноморски съда; Румъния - 135 бойни самолета, от които 34 изтребителя и 68 хиликоптера, бойните ѝ кораба са 48 на брой; Сърбия с безвъзмездната помощ на Русия притежава 114 самолета, от които 19 модернизирани изтребители и въпреки, че не е морска държава, разполага с 19 военноморски съда. Тези официални данни за състоянието и числеността на българската армия след 1990 година, сравнена с тази на съседите, ни дават основание да кажем, че сме доведени до положение като след национална катастрофа и след подписания Ньойски договор. Към това ако добавим и напусналите България по икономически причини милиони български граждани изводът става обективно неопровержим и ужасяващ, защото страната не е била победена във война, а се оказва на границата на оцеляването.

И най-интересното! Според Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България за 2018 година (www.mod.bg/bg/doc/drugi/20190424), от наличната бойна техника на Българска Армия "в техническа неизправност са 23% от пътните превозни средства (от които танкове - 48%, БМП-1 - 40%, БТР-60 ПБ МД1 - 30%, автобуси - 31% и др.), 80% от авиационната техника и 10% от корабите, плаващите средства и съоръжения".

Съгласно чл.109 и чл.76 ал.2 от Конституцията на България членовете на правителството и депутатите полагат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." И аз питам - в наш, на народа, интерес ли е, да се купува скъпоструващо въоръжение, когато даже военната техника, която народът притежава, в настоящия момент се нуждае от належащ ремонт, за който са необходими и съответните средства, каквито се оказва, че няма. Избраните от същия този народ министър-председател и зам. министър-председател на България прокарват решение за придобиването на американска високотехнологична техника, с което, те, практически в близките пет години с нищо не допринесят за повишаването на националната ни сигурност. В една изключително тежка и взривоопасна международна обстановка, управляващите поставят страната в абсолютно беззащитна ситуация, като нагло задължават бъдещите български поколения, години наред да плащат държавен дълг, безрасъдно взет от днешните депутати, министри, военноначалници и чиновници? Безспорно, сключването на този търговски договор, застрашаващ националната сигурност на страната, подлежи на всестранна високопрофесионална и независима юридическа експертиза, но във всички случаи е ясно, че към настоящия исторически момент той не е в интерес на българския народ, което по същество означава, че тези "слуги" на същия този народ, трябва да отговарят с цялата строгост на закона за умишлено нарушаване на Конституцията на България!!! Закупуването на въоръжение е непроизводствен разход. Навремето Съветският съюз изпадна в деградация главно поради безсмисленото и непрекъснато производство на купища нова военна техника. И за да няма безработица и да са натоварени мощностите, военно-промишления комплекс на СССР бълваше нова и нова продукция.Така например, в огромния Нижнотагилския танков завод през задния портал обратно се връщаха в завода за претопяване новите танкове за да бъдат отново произведени ?!! Безумие и икономически крах!

Днес Тръмп иска да стопи безработицата и да вдигне реалното производство в САЩ, но за сметка на останалия свят, който да плаща! С кредити, с активи, със злато, с нефт - кой с каквото може, но да плаща! А взетите от държавите кредити международните рейтингови агенции и финансови институции ще признават за активи и НСИ към правителствата ще ги включват в БВП, а за нашия Вожд това дава възможност да тръби, че България е в пореден икономически подем! "Пунта мара"!

Да, съвременни самолети са нужни, но кого ще защитават днешните управляващи с тях - обезлюдените села и малки градове, запустялите овощни и зеленчукови градини, разграбените и разрушените заводи, комбинати, фабрики, научно-изследователски институти, напоителни системи ...??? Ще защитават парите и имотите на богаташите и политиците, ще пазят частните болници и частните училища, ще се грижат за частните охранители и новите чифликчии!

В интерес на народа е държавата да изплаща по-високи пенсии на хората, отдали своите, здраве и живот десетилетия наред за изграждането на модерна България и нейния просперитет! Българският министър-председател, преди всяка Коледа и Великден, великодушно заявява , че той е дал на 1 322 000 пенсионери добавка от 40 лева към пенсиите, чиито размер е под прага на бедност в страната. И за това "негово" благородно дело всички трябва да го славославят до небесата! Но тези пари той не ги дава от джоба си, а ги взема от бюджета, както направи, когато взе и парите, някъде около 50 млн.евро, за да плати неустойките, таксите и хонорарите за адвокатите, работили по загубеното дело за спряното лично от него строителство на АЕЦ"Белене" в Парижкия арбитраж, или парите, които плаща българския бюджет за работата на съдебната система и разследващите органи по загубените от България дела в Европейския съд за правата на човека. Не бяха в интерес на българския народ и пропуснати огромни ползи от отказа с личното участие на премиера от строителството на газопровода "Южен поток" и нефтепровода "Бургас-Александропулис". С преведените от Министерство на финансиите на Република България 2,2 млрд. лева по сделката за закупуването на 8-те самолета Ф-16, Вождът можеше да зарадва милион триста двадесет и две хиляди пенсионера с увеличение на пенсиите им с по 40 лева месечно в течение на четири години, докато чакаме самолетите да кацнат, защото само действия на правителството, които имат за свой краен резултат издигане качеството на живот на българските граждани и повишаване авторитета на държавата биха били в интерес на народа и в съответствие с изискванията на Конституцията на България!

Темата със закупуването на американските самолети има и още една страна - геополитическа. Сега, когато Турция и Ердоган направиха за смях Тръмп, НАТО и Конгреса на САЩ се наложи Държавният департамент на всяка цена да намери противовес на големия политически провал - втората военна сила в НАТО да купува руски противоракетни системи, създадени за да унижожават самолети от семейство "Phantom" и американски крилати ракети. Говори се за спиране от страна на САЩ на доставките на самолети F-35, заплатени вече частично Турция и евентуалната им замяна с руските самолети Су-35. Ако всичко това се случи, то не след дълго във военно-въздушната база "Инджерлик" може да не останат американски персонал и техника. Отговорът на американските ястреби ще бъде еднозначен: изпращане на войски в северен Ирак и Сирия и подкрепа на кюрдите за създаване на собствена държава - Кюрдистан, по подобие на държавата Израел. Това вече е съвсем близко до Иран, Нагорни Карабах, Армения, Азърбайджан - "кълбо" от нерешавани с годините проблеми и с потенциал за локална война. Транспортният коридор за доставки от Европа на хуманитарна помощ, специална техника и оборудване за кюрдите минава през България, Грузия, Азърбайджан и населените с кюрди северни територии на Иран, Ирак и Сирия. В най-скоро време нашите военни летища ще започнат да се оборудват за приемане на самолети - американско производство с предлог, че се подготвяме за базирането на 8-те самолета F-16 и този процес може да продължи четири години т.е. до пълното оборудване на инфраструстурата и логистиката за поемане на задачите, изпълнявани от базата в "Инджерлик". С други думи, благодарение на Бойко Борисов и партия ГЕРБ, както и на така наречените "Обединените патриоти " и най-вече на военния министър Каракачанов и ВМРО, България се превръща в прифронтова държава с вероятен противник - военно обединение, в което участват Русия и Турция! Честито на печелевшите!!!

Такава огромна и скандална за мащабите на България сделка не може да няма и дълбоки корени в борбата за власт и пари вътре в страната. Години наред тандемът Цветанов-Нунев държи в напрежение Вожда по линия на специалните служби на САЩ. В последно време, обаче, след укрепването на властта си, Доналд Тръмп започна да чисти и ограничава дейността на хората на Клинтън в специалните и дипломатическата служби в т.ч. знаково бе отнет достъпа до квалифицирана информация на Джон Бренън - русофоб и ястреб, бивш съветник по националната сигурност на Обама и директор на ЦРУ. Молитвените закуски на Цветанов винаги стигаха до Бренън и даже успяха да издействат 15-минутната аудиенция на Вожда при Обама. Но нещата в живота се променят и Винету бърза да си осигури "чадър" от новите силни на деня в Америка. Най-бързият начин е чрез Посолството на САЩ в София и Държавния департамент да се покаже, че малка България изпълнява поръката на Президента и прави голяма поръчка на "Локхийд Мартин" - любимия концерн на Тръмп. Речено-сторено! Така с народната пара е направен личен пиар и съответно е получена персонална благодарност; спечелени са симпатиите на американската администрация; отрязан е пътят на Цветанов към властта в ГЕРБ и държавата; доволни са русофобите, и най-вече новият приятел - "Големия Ал.Йо". Атлантическият съвет във Вашингтон аплодира и гарантира, че всичко ще бъде наред със селекцията на публикациите в западната преса! Вождът и компания могат безпрепятствено да продължават да "усвояват" като за последно европейските фондове!

Много хора казват, че да пишеш на сайта на Белия дом петиция е все едно "да чакаш от умрял писмо"! Вероятно са прави! Но за нас, като млади хора, останали в България, за да помагаме на страната си да излезе от това тежко състояние, е важно всички по света, в т.ч. и нашите млади сънародници зад граница да знаят, че не сме се примирили с отредената ни роля на "втора ръка хора" и на роби в собствената си страна, че нашият морал не ни позволява да мълчим, когато ежедневно се вършат безобразия от добралите се до власт хора-животни, че с нашата инициативност и смелост ще търсим най-добрите решения за българския народ и Родината, за да може да върнем усмивките и надеждите за по-добър живот на нашите деца, родители и приятели тук, в България, сега и завинаги!

Призовавам всички българи да подкрепят до 19-ти август моята петиция (https://petitions.whitehouse.gov/petition/we-people-ask-us-president-propose-congress-amend-treaty-bulgaria-8-pcs-f-16-bl-70?fbclid=IwAR2zR6zahnetRp9iH2GYkrDDTqa4otbiTaGr_m96R_3iRcZ2cgyYW1QL8o0) на сайта на Белия дом във Вашингтон за преразглеждане на параметрите на сключената между България и САЩ сделка за закупуването на 8 самолета F-16!

 

инж. Симеон Славчев,

председател на ПП МИР