Опасни горещини се очакват в 16 области
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Август 2019 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасни горещини се очакват в 16 области

/КРОСС/ Жълт код за високи температури е в сила за 16 области на страната за 10 август, сочи справка на сайта на НИМХ. Предупреждението за високи температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Хасково и Ямбол.

В тези райони се очаква след обяд температурите да надвишават 35 градуса. При тези температури са възможни здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 4 области на страната за днешния 10 август.. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони и че пожарите са трудни за овладяване.

Индексът важи за част от териториите на областите Благоевград, Бургас, Хасково и Ямбол. В останалите територии на тези области важи оранжев индекс. Такъв индекс има и на места в областите Варна, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Русе, Стара Загора. Оранжевият индекс означава, че опасността от пожари е много голяма