Приключва реставрацията на Античния форум в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
11 Август 2019 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Приключва реставрацията на Античния форум в Пловдив

/КРОСС/ До края на месеца трябва да завърши консервацията и реставрацията на Античния форум в Пловдив, построен през първи век по времето на император Август. Римска тоалетна отпреди 18 века може да бъде видяна на една от главните улици на Античния форум в центъра на Пловдив.

В Древен Рим тоалетните са се наричали латрини и задължително са били изграждани на важни обществени места. В античния форум на Филипополис такива са открити и при южния, и при западния параден вход. Днес от латрината е запазена само долната част на улея.

Елена Кесякова, археолог- Един зид с много силен наклон към канала на улицата. И това е една обществена тоалетна защото тя е изградена върху улицата т. нар. "дехуманос максимус" в уличната мрежа на града..Всички улици са снабдени и с водопроводи дори имаме и чешми които се изграждат върху самите улици

В момента реставратори консервират последните детайли от западния сектор на форума - така наречените Западни пропилеи. Тук е експонирано кръстовището на двете големи градски улици, обградени от магазини, покрити пасажи и арки, които извеждат да красива колонада. С минимална намеса и само с оригинални материали археолозите са вдигнали три от колоните, други три са с разкрити постаменти. Особено интересен е надписът в чест на тракийския конник Херос.

Елена Кесякова- „който показва че тракийският конник Хероса е защитник на пропилеите, това е мн важно за да видим че тази култура която ние винаги наричаме римска , но тя е дело на местното тракийско население"

Обектът, който нагледно показва развитието на града в продължение на 5 века, ще бъде открит за посещения за празника на Пловдив - 6-ти септември.