Отбелязваме Международния ден на младежта
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Август 2019 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Отбелязваме Международния ден на младежта

/КРОСС/ По повод Международния ден на младежта, който се отбелязва днес, Сдружение „Екомисия 21век" организира в Ловеч за 12 поредна година празник за младите хора с различни инициативи и забавни игри. Празникът ще започне в 17 ч. на площад „Екзарх Йосиф І" в центъра на Ловеч с нетрадиционна масова снимка под формата на панда, поясни Надя Венелинова от Сдружението:
„Необходимо е да носиш черна или бяла тениска, а идеята е снимката да напомня за изчезващия вид и колко важно е да опазваме природата."

Доброволците на библиотеката ще организират забавни игри за младежите:

„Ще се демонстрира и как старото и счупено може да се превърне в изкуство. Мария Стоева ще изработи арт пано от счупени керамични плочки", разказа Венелинова.

В празника ще участват и самодейците от читалище „Бяла Анаста".


Шумен също ще отбележи Международния ден на младежта с редица инициативи. На Мемориалния комплекс "Създатели на българската държава" на Шуменското плато в 13.30 и в 16.00 часа младежите ще могат да се запознаят с интересни факти от изграждането на монумента. Програмата продължава с ден на отворените врати от 10.00 до 15.00 часа в Астрономическата обсерватория на платото. В 12.00 часа там ще бъде прожектиран филм за Слънчевата система, а от 21.00 часа е предвидено наблюдение на планетата Сатурн. Осигурен е и безплатен автобусен транспорт до обсерваторията.

В Перник празникът ще започне в късния следобед в градския парк. С поредица инициативи в него ще се включват младежките организации и институциите, които работят със и за младите хора. Наред с образователните игри като "Не ме съди човече", която е свързана с темата за щадящо детско правосъдие, в програмата са включени информационни кампании за вредите от тютюнопушенето и алкохола, превенция на употребата на наркотични и психотропни вещества и др. Ще има викторина, забавна игра на думи и "Фото точка", където младежите ще могат да запазят в спомен празничния 12 август, както и обучение за безопасно използване на интернет. И тъй като на днешния ден младежките организации в Перник честват и рождения ден на Консултативния съвет за младежка политика, който става на 11 години, празникът ще завърши с голяма торта, много настроение и концерт.