Хотелите по морето предлагат до 30 процента отстъпки
Секция: Туризъм
12 Август 2019 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хотелите по морето предлагат до 30 процента отстъпки

/КРОСС/ Прогнозите за труден летен сезон се потвърдиха. Много от базите по родното Черноморие останаха незапълнени дори през най-силните дни. Повечето от хотелите вече предлагат отстъпки между 10% и 30%, за да спасят сезона и да напълнят базите си. Част от причините, поради които местата за настаняване, остават празни, са липсата на ранни записвания, отлива на руски и германски туристи, както и активизирането на конкурентния пазар в Гърция и Турция.

Какви мерки предприемат хотелиери и ресторантьори в опит да ограничат щетите от слабия сезон и да преодолеят кризата? В Сутрешния блок на БНТ1 темата коментираха хотелиерът Атанас Карагеоргиев и Гешо Любенов - член на Варненска туристическа камара.

Атанас Карагеоргиев призна, че е успял да напълни базата едва през август. Това, обаче, е за сметка на намаление на цените и на слабия сезон, който реализирахме през юли, каза той. Според него причините за слабия сезон са комплексни, но най-вече влияе негативно влияе "отдръпването на държавата от ангажимента си да участва в реализирането на туристическия продукт в България". За него "бедата идва тепърва следващата година, когато вече ще имаме цени с 20 % по-ниски от сегашните".

Гешо Любенов заяви, че причините за трудния туристически сезон са "глобални". Това са причини от няколко поредни години. Това е дългосрочна политика в тази посока, която не помага на туризма, заяви той. По думите му наложително е "да се рекламират и да се обръща внимание на пазари, които имат ръст, като Украйна, Полша, Литва, Латвия, Естония, Чехия. Нашият продукт никак не е лош, вземайки предвид цена-качество, и тези пазари точно това търсят - точно нашия продукт. Там трябва да се обърне следващата година, за да нямаме такива стресови ситуации, категоричен беше Любенов. Той добави, че сезонът е най-лошият от 10 години насам, че говорим за срив, а не спад, и прогнозира, че "догодина ни очаква приблизително същият туристически сезон", ако нищо не се промени.