12 август – 19 години от гибелта на атомната подводница „Курск”
Секция: Анализи
12 Август 2019 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
12 август – 19 години от гибелта на атомната подводница „Курск”

/КРОСС/ Днес се навършват 19 години от трагичната гибел на руската атомна подводница Курск. Потъването на „K-141 Курск" се случва по време на най-мащабното учение на руския флот от времето на СССР, което се провежда в Баренцово море. Подводницата потъва в събота, 12 август 2000 г.

Според официалната версия, подводницата потъва в резултат от взрив и пожар в торпедния ѝ отсек. Два последователни взрива от мястото ѝ на потъване оттекват през 2 минути и 15 секунди, и са толкова силни, че са записани дори от сеизмографи на Аляска.

Руският военноморски флот признава за загубата си на една от своите най-модерни, боеготовни и с доказана боеспособност подводници 6 часа след експлозиите, като спасителните ѝ шамандури са умишлено изключени след разузнаването което тази подводница провежда в Адриатическо море по време на бомбардировките на Югославия от НАТО. Установяването на точното ѝ местоположение след потъването отнема повече от 16 часа.

Интересни не само за публиката са алтернативните версии за случилото се в Баренцово море на 12 август 2000 г. Според редица и документални филми, потъването на подводницата „Курск" е в резултат от изстреляни по нея две торпеда от американските подводници клас „Лос Анджелис" - „Мемфис" и „Толедо". Първата прикривала втората, а двете били част от подводното американско разузнаване по време на най-мащабните руски военноморски маневри от времето на СССР. Първото торпедо било изстреляно по причина, че на първата американска атомна подводница засекли с локационната си апаратура подготовката на борда на „Курск" за изстрелване на торпеда, което било заповядано в хода на ученията по заповед от флагмана на руския военноморски флот - атомният крайцер „Петър Велики". Командирът на подводницата си помислил, че понеже американската подводница е в зоната за поразяване от „Курск" ще бъде цел на атака. Второто торпедо било изстреляно от другата американска подводница в опит да се предотврати ответен торпеден удар, след разбирането за грешката която е допуснала първата американска подводница[1].

В хода на засекретеното до 2030 г. руско разследване на причините за потъването на подводницата „Курск" се признава за това, че е имало възможност за спасяване на някои от оцелелите членове на екипажа, но се твърди че има две причини за руския отказ за незабавна помощ от някои страни от НАТО - първата е, че по този начин биха се разкрили конструктивни и други секрети на една от най-модерните руски подводници, а втората и доста по-смущаваща е чисто психологическа, т.е. че оцелелите руски моряци не биха били спестили истината за случилото се, което обстоятелство от своя страна ще постави света на ръба на ядрен конфликт с непредсказуеми последици за цялото човечество.

Източник: Уикипедия