Медведев и Борисов обсъдиха сътрудничеството ни в Черно и Каспийско море
Секция: България - Русия
12 Август 2019 12:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медведев и Борисов обсъдиха сътрудничеството ни в Черно и Каспийско море

/КРОСС/ Необходимо е да бъдат обсъдени възможностите, които се разкриват пред Русия и България, ако бъдат съчетани потенциалите на Черноморския и на Каспийския регион. Това посочи премиерът на Русия Дмитрий Медведев пред българския си колега Бойко Борисов, предаде ТАСС.

Медведев разговаря с Борисов в кулоарите на Първия Каспийски икономически форум в Туркменистан.

"Посещението ви тук, в Каспийския регион, доказва онова, за което разговаряхме с вас днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското измерение, и каспийското измерение, особено ако това носи дивиденти на държавите и народите в нашите страни", каза руският премиер. Борисов отбеляза, че регионът "разполага с огромни възможности" и България, разположена от другата страна на Черно море, е "един вид вход към европейския континент". "Трябва да се има предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности", каза българският министър-председател.

Черно море "трябва да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки", осигурявани от фериботи, яхти и газопроводи, подчерта Бойко Борисов, цитиран от ТАСС. От своя страна премиерът Борисов заяви, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за Европейския съюз. Това каза българския премиер Бойко Борисов по време на срещата с руския премиер Дмитрий Медведев. Срещата бе в рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан. "На срещата заявих, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС. България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Запознах Медведев със сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан", каза още Борисов.