Иранският външен министър: САЩ превръщат Залива в буре с барут
Секция: СВЯТ
12 Август 2019 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иранският външен министър: САЩ превръщат Залива в буре с барут

/КРОСС/ Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф обвини САЩ, че превръщат района на Персийския залив в буре с барут, което може да избухне всеки момент, защото Америка и нейните съюзници го тъпчат с оръжия, предаде Ройтерс.

Заливът е "тесен воден път, и ще става все по-малко безопасен, колкото повече чуждестранни военноморски съдове се появяват в него", каза Зариф в интервю за катарската телевизия "Ал Джазира", цитирано от Ройтерс.

Държавният департамент на САЩ обяви през юни, че Вашингтон създава коалиция с цел гарантиране на свободата на корабоплаването в района на Залива. Преди 20 дни държавният секретар Майк Помпейо предложи да бъдат привлечени за участие в тази коалиция държави от различни региони. Малко след това стана известно, че Германия, Франция и Великобритания водят преговори за създаване на собствена мисия за наблюдение на корабоплаването в Персийския залив. А германският външен министър Хайко Маас каза, че Берлин не иска да участва в инициираната от Вашингтон коалиция, припомня ТАСС.