Опасност от "мъртви течения" на морето
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2019 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасност от "мъртви течения" на морето

/КРОСС/ Огнената седмица продължава. Температурите остават високи и във вторник. В ранния следобед термометрите ще показват стойности между 33 и 38 градуса. В Благоевградско и района на Сандански ще бъдат около и над 40 градуса. Вятър със скорост до 20-30 километра в час ще разхлажда източната половина на страната. Жегата ще е опасна в Западна България, където температурите ще са над 35 градуса в най-горещите часове. Затова в тази част на страната е в сила жълт и оранжев код за високи температури.По Черноморието плажуващите ще усетят силното вълнение на морето, което в началото на тази седмица е с височина на вълните около 2,5 метра. Температурите ще са между 28 и 30 градуса. Морската вода - от 25 градуса на север до 27 на юг.

В средата на седмицата вълнението на морето ще се успокои. А това е първата ситуация за този месец, в която ще има предпоставки за мъртви течения. Високите вълни обикновено подкопават брега. С отдръпването им и утихването на вятъра на много места по крайбрежието има опасност от дънни ями и обратни „мъртви" течения.

Анатомията на тези явления е такава, че са способни да ни повлекат навътре в морето, перпендикулярно на бреговата линия. Ако човек попадне в такава ситуация, единственото спасение е да запази самообладание и да се опита да се измъкне, плувайки настрани, успоредно на брега. Подобни места безпогрешно се разпознават по по-тъмния цвят на водата, а опасната зона обикновено е тихо място насред разбиващите се в брега вълни, в която пяната и водораслите се оттеглят навътре във водата.Горещо ще е и в сряда с температури отново около 40 градуса в Югозапада. След това - в четвъртък и петък очакваме нахлуване на по-студен въздух, с който термометрите ще се успокоят за 2 дни. Ще има обаче превалявания, които ще преминат със студения фронт от запад на изток, а с тях - традиционните за лятото гръмотевични бури. Ще има риск и от градушки.

В следващите 48 часа е в сила рискът от полски и горски пожари. Все още опасността е „много голяма" в почти всички равнинни райони на страната - в областите на Централна Северна България, около Черноморието в Добричко и Бургаско, на югоизток - в районите на Ямбол и Хасково, в Централна Южна България - Пловдив и Пазарджик, както и в Югозападна България. „Екстремна опасност" от пожари има в Западна България - най-вече в Софийско и по дължината на Кресненското дефиле, в централната част на Дунавската равнина и в Югоизточна България.