Мика Зайкова: Работиш и си на прага на бедността
Секция: ИКОНОМИКА
13 Август 2019 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: Работиш и си на прага на бедността

/КРОСС/ Издръжката на живот у нас продължава да расте. Това показват последните данни на КНСБ. Според профсъюзите 2448 лева е издръжката на живот за семейство с двама възрастни, а увеличението е 87 лева.

Ако някой твърди, че работещия беден трябва да получава доход някъде под или малко, около прага на бедност - това е цинизъм. Това е така, защото работещия беден работи 8 часа. Да, става дума за нискоквалифициран труд, но с тези пари той трябва да издържа себе си и с помощта да речем на съпругата си, да издържа семейството си. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" финансовият експерт Мика Зайкова. Това означава, че работещ беден е този, който сумарно получава пари по-малко от необходимата издръжка, добави тя.

Доста надценена е цифрата за около 800 хиляди работещи бедни у нас, това е поне според общо приетата статистика, ако оставим всичко друго настрана. Има едно единствено понятие, една единствена линия на бедност, която е адекватна и прилага консистентна методология и това е тази, която прилага Евростат. Според изследването на доходите и условията на живот от НСИ, работещите бедни са около 10 процента от всички работещи или 305-307 хиляди души. Това каза от своя страна Адриан Николов от Института за пазарна икономика.