Сагата със завода на "Фолксваген" продължава
Секция: ИКОНОМИКА
13 Август 2019 11:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сагата със завода на "Фолксваген" продължава

/КРОСС/ Има новина, която искам да споделя. България не просто продължава да се бори за завода на "Фолксваген", а ние имаме своите шансове. В поредица разговори с министър-председателя и министри стигнахме до нова и още по-добра оферта, която ще бъде представена съвсем скоро. Ние ще продължим да се борим и ще докажем, че сме най-добрата страна, която представя най-добрата оферта. Това заяви пред Нова телевизия президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев по повод възможността германският концерн да направи завод у нас."Нали трябва да бъдем сигурни, че един такъв концерн като "Фолксваген", който ще направи една гигантска инвестиция, няма да допусне на финалната права на това състезание да остане само един участник, който може да му извие ръцете. Длъжни сме да наблюдаваме внимателно този процес. Всички българи искаме тази фабрика. Ако немският инвеститор избере Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите. Хората разчитат посланието от "Фолксваген" и Германия много ясно. Аз искам да видя как сравняват Турция и България. В Турция има журналисти по затворите, какво върховенство на закона има там, какви човешки права?", коментира Плевнелиев.

"А нима това, че сме член на ЕС, понякога не ни пречи? Ако погледнем от друга страна - един автократичен лидер на Турция може да обещае каквото си иска - земя без пари, сгради без пари, ще купи 40 хиляди автомобила без търг, без процедура. Това в България не е възможно, защото сме член на ЕС. От една страна - България като член на ЕС и от друга - Турция с нейните проблеми. Ако бъде избрана България - това ще бъде сигнал, че е избрана сигурността.

Ако бъде избрана Турция, тогава губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а става въпрос просто за едни пари и там диктаторът е обещал повече", коментира Плевнелиев.

"Виждате и колко международни медии говорят за България, която вече е на финал. У нас идват и други потенциални инвеститори", каза още той.

Попитан за коментар за хакерската атака срещу НАП, Плевнелиев каза, че самият пробив на данни създава проблем на бизнеса и компаниите.

"Тук става дума за пробив в системата с данни на потребителите и това е наистина много драматично - от гледна точка на бизнеса, но и от гледна точка на гражданите. Този пробив може да бъде свързан и с политическа заявка, и с определени сценарии за изнудване на държавата и определени бизнеси. Тук институциите трябва да бъдат безкомпромисни. Щом тази информация е изтекла, лоши хора има достатъчно, лоши сценарии също. Нека ние, гражданите, солидарно да застанем срещу това и в същото време да подкрепим институциите, които се борят срещу това", завърши Плевнелиев.