Главен комисар Николай Николов: Рискът от пожари е висок, бъдете бдителни!
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Август 2019 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главен комисар Николай Николов: Рискът от пожари е висок, бъдете бдителни!

/КРОСС/ Продължават усилията за овладяване на обстановката и те са насочени в няколко направления. Във връзка с пожара, възникнал в депо за отпадъци край Шишманци, община Раковски, на първо място е контролът на въздуха - контролът е от страна на РИОСВ и действията са съобразени с посоката на вятъра; в момента измервателната станция се намира в с. Болярино поради обстоятелството, че вятърът е в тази посока. Не са отчетени критични нива, опасни за живота на хората, но е уместно да бъдат уплътнени прозорците и вратите, докато не дадем знак че обстановката е напълно безопасна, за да избегнем дискомфорт, уточни гл. комисар Николов. По отношение на контрола на въздуха - следобед се очаква смяна на посоката на вятъра в югоизточен и следователно ще се включи нова контролна станция за следене на показателите на въздуха, като затварянето на прозорците предварително е съгласувано.

На второ място е контролът на пътния трафик на магистрала „Тракия": от двете страни на движението - към София и посока Бургас са разположени екипи на пътна полиция, които имат задача своевременно да уведомят още от Пловдив или от Стара Загора, ако видимостта бъде намалена.

Относно усилията за погасяване на пожара - осигурено е достатъчно количество вода, както и земна маса за затрупване и изолиране на горенето и достъпа на кислород, на разположение е необходимата техника, като ръководството на завода има готовност да осигури и допълнителна. За състава, който работи на терен втори ден са осигурени нормални условия на работа - храна, вода, дезинфектанти, противоотрови.

Във връзка с пожара между хасковските села докладите сочат, че огънят е под контрол, но усилията ще продължат съвместно с доброволци и формирования от МО за пълното му погасяване.

Тежка е противопожарната ситуация и съответно опасността за територията на цялата страна, всички трябва сме внимателни, за да не предизвикваме пожари. Ако забележим възникнал огън, своевременно трябва да уведомим, за да се предприемат бързи и адекватни мерки, обобщи още директорът на ГДПБЗН.