Източногерманците признават, че живеят по-добре отколкото преди 30 г.
Секция: СВЯТ
13 Август 2019 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Източногерманците признават, че живеят по-добре отколкото преди 30 г.

/КРОСС/ Почти 30 години след падането на Берлинската стена шейсет и девет процента от жителите на бившата комунистическа Източна Германия заявяват, че в личен план са спечелили от обединението на страната. Това сочи публикувано днес социологическо проучване, цитирано от ДПА.

В изследването, проведено от института Форса, 9 процента от запитаните казват, че след падането на стената личното им положение се е влошило, а за 18 процента "нещата изобщо не са се променили".

От Форса са интервюирали 1500 души на възраст над 45 години.

Анкетираните между 55 и 60 години, които са само със средно образование и с ниски доходи, е по-вероятно да са на мнение, че ситуацията за тях сега е по-лоша, отколкото по времето на Германската демократична република (ГДР).

От хората в тези групи 27 процента заявяват, че доходите и пенсиите им са по-ниски, отколкото в ГДР. От тези, които отговарят, че след обединението животът им не се е подобрил, 30 процента са посочили, че ще гласуват за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

В тази група 21 процента отговарят, че са обезпокоени за бъдещето си, а 17 процента са посочили, че усещат "загуба на междуличностни отношения". Те заявяват, че в ГДР не е имало толкова егоизъм и завист.

10 процента от тези, които отговарят, че животът им сега е по-лош, отколкото в Източна Германия, посочват, че според тях политиците "са точно толкова корумпирани, колкото и в ГДР", а според 4 на сто в днешна Германия има "прекалено много чужденци и имигранти".