Шишманци на протест срещу завода за отпадъци, пожарът продължава трети ден
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2019 08:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шишманци на протест срещу завода за отпадъци, пожарът продължава трети ден

/КРОСС/ Над 50 часа продължава гасенето на пожара на сметището край Шишманци, което в момента тлее в дълбочина. Заради задимяването на района жители на няколко населени места се събраха рано тази сутрин на протест до завода за отпадъци с настояване отговорните институции да контролират по-сериозно дейността му, за да се сложи край на периодичните инциденти там.

Над двеста души от Шишманци, Белозем, Раковски и други населени места са блоирали пътната отсечка, която е към входа на завода за отпадъци. Много от тях са с маски, демонстрирайки по този начин, че не могат да дишат, че миризмата е неприятна. Хората са недоволни, че са прекарали още една безсънна нощ, защото димът продължава да се стеле над целият район.

"Отворих прозореца. По едно време изобщо не можеше да се диша. Страшна миризма."

"Преди една, две години пак беше същото. Протестирахме. Обещаха, че повече няма да има такива неща, но ето, че пак същото се получава. Не искаме да живеем така".

"Да заработи, както трябва, да е, както бяха казали в началото. Има си вътре всякакъв вид апаратура и ако заработи, както трябва, няма да се усеща нищо".

Искаме да се затегне контролът на територията на завода и да не се допускат повече пожари, казват още протестиращите и са готови да излизат тук всяка сутрин. Вече започнаха и подписка за закриването на завода за битови отпадъци.

Екипите на пожарната продължават да работят на сметището като тлеещите участъци се обработват с вода и пръст. Извършват се замервания на въздуха като до момента не са отчетени критични нива на отделните показатели.

Продължава и разследването на причините за пожара, а по късно през деня се очакват да започнат и проверките на регионалната инспекция по околната среда и водите.