Опасни жеги: Температури до 40 градуса
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2019 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опасни жеги: Температури до 40 градуса

/КРОСС/ Термометрите и в сряда ще отчетат стойности между 33 и 38 градуса. В района на Благоевград и Сандански отново ще понесат най-високите температури - около 40 градуса. В останалата част на страната с температурите ще са около и над 35 градуса в ранния следобед. Вятърът в страната - източен със скорости до 20-30 километра в час.Опасността от възникване на полски и горски пожари остава голяма и днес. Районите с „екстремен" риск от огнени стихии са централните на Северна България - областите Плевен и Велико Търново, планинските масиви на Кюстендилска област и Кресненското дефиле на Югозапад. Обстановката ще се нормализира от задаващите се по-ниски температури и превалявания, но ще се усложни от вятъра, който в сряда ще е със скорости до 30 км/ч, а в четвъртък и петък - с пориви до 50-60 км/ч.По Черноморието - слънчево и горещо време с температури между 27 и 30 градуса. Водата - с 3-4 градуса по-хладна от въздуха. Вълнението на морето около 3 бала или с височина на вълните до 1,25 м. Заради утихването на вълнението има предпоставки за поява на дънни ями и възникване на „мъртви течения" по крайбрежието. Следете флаговата сигнализация по охраняемите плажове и следвайте указанията на морските спасители.
Снимка: iStock
Опасност от „мъртви течения" по Черноморието

Термометрите и в сряда ще отчетат стойности между 33 и 38 градуса. В района на Благоевград и Сандански отново ще понесат най-високите температури - около 40 градуса. В останалата част на страната с температурите ще са около и над 35 градуса в ранния следобед. Вятърът в страната - източен със скорости до 20-30 километра в час.

Жега до 38 градуса, опасност от мъртви течения на морето

Опасността от възникване на полски и горски пожари остава голяма и днес. Районите с „екстремен" риск от огнени стихии са централните на Северна България - областите Плевен и Велико Търново, планинските масиви на Кюстендилска област и Кресненското дефиле на Югозапад. Обстановката ще се нормализира от задаващите се по-ниски температури и превалявания, но ще се усложни от вятъра, който в сряда ще е със скорости до 30 км/ч, а в четвъртък и петък - с пориви до 50-60 км/ч.

По Черноморието - слънчево и горещо време с температури между 27 и 30 градуса. Водата - с 3-4 градуса по-хладна от въздуха. Вълнението на морето около 3 бала или с височина на вълните до 1,25 м. Заради утихването на вълнението има предпоставки за поява на дънни ями и възникване на „мъртви течения" по крайбрежието. Следете флаговата сигнализация по охраняемите плажове и следвайте указанията на морските спасители.

Още привечер над западните райони на страната ни ще се заоблачи. През нощта и в следващите 2 дни времето ще се определя от слаб студен атмосферен фронт, с който температурите ще паднат с няколко градуса. По линията на фронта има условия за развитие на летни бури с валежи, на места интензивни, придружени с гръмотевици. Има опасност и от градушки. Явленията ще се движат от запад на изток. Днес вечерта и през нощта ще са по-видими в Северозападна България, а в четвъртък - южно от Стара планина. Вятърът също ще се усили през нощта срещу четвъртък и през деня в Дунавската равнина ще достигне скорост до 50-60 км/ч.Още в събота слънцето ще започне да нагрява земята и температурите ще тръгнат нагоре. В началото на следващата седмица страната ни отново ще бъде обхваната от топъл въздух с високи температури над 35 градуса на някои места.