Теменужка Петкова: На 19 август ще са ясни кандидати за АЕЦ "Белене"
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2019 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Теменужка Петкова: На 19 август ще са ясни кандидати за АЕЦ "Белене"

/КРОСС/ В рамките на посещението на премиера Борисов и водената от него делегация, ние успяхме да осъществим две възможности за обсъждане на взаимоотношенията между България и Туркменистан. Беше проведено заседание на междуправителствената комисия. От друга страна премиерът и водената от него делегация имаше покана и взе участие в Първия икономически каспийски форум. В рамките на тези две събития темата "Енергетика" бе най-обсъжданата, това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

Туркменистан е четвъртата в света страна по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация, посочи министър Петкова.

Беше поставен въпросът за осъществяване на суапови сделки към настоящия момент по инфраструктурата между Туркменистан и Русия. От друга страна беше обсъдена възможността за доставки на природен газ от Туркменистан по инфраструктура, която предстои да бъде изградена - т.нар. Транскаспийски газопровод, който ще даде възможност за доставка на туркменски природен газ към пазарите на Европа през Южния газов коридор, коментира още енергийният министър.

Теменужка Петкова припомни, че повече от 20 години се водят дебати по отношение на статута на Каспийско море от страна на петте държави, които се намират на тази територия. Миналата година въпросът със статута на Каспийско море беше уреден с подписването на конвенция. През 2008 г. е подписано споразумение за сътрудничество в областта на енергетиката между България и Туркменистан. В рамките на това споразумение обаче не е налице конкретика по отношение на възможните доставки на природен газ за България при наличието на съответна инфраструктура и техническа възможност за това.

Oт cтpана на „Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър. Очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. На 19 август ние очакваме да получим заявленията на всички компании, които биха желали да се включат в реализацията на проекта АЕЦ "Белене". След това, на база на подадените заявления, ще изработим кратка листа и ние ще решим с кои компании бихме желали да водим преговори. След като кратката листа стане известна, ще изпратим покана за подаване на обвързващи оферти към съответните компании, които са заявили интерес, коментира още енергийният министър.

Петкова не смята, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, ако "Росатом" спечели проекта. За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години, каза още министърът на енергетиката.