Милиардите за F-16 пратиха България на второ място по разходи за отбрана в НАТО
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Август 2019 16:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Милиардите за F-16 пратиха България на второ място по разходи за отбрана в НАТО

/КРОСС/ След като правителството преведе накуп 2.2 млрд. лв. за осем самолета F-16 Блок 70, разходите на България за отбрана скачат до 3.515 млрд. лв., или около 3% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната ни за тази година. По изчисления на БНТ това съотношение поставя България на второ място в НАТО, като единствено САЩ дават повече пари спрямо размера на своята икономика. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години, посочват експертите.
Милиардите за F-16 пратиха България на второ място по разходи за отбрана в НАТО
„Ние сме в златната среда, само шест страни в НАТО изпълняват изискването за 2% разходи от БВП. Страни като Германия имат 1.3% разход, но той се равнява на 37.6 млрд. евро", коментира и Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания.

С 1.4 млрд. лв., които се очаква да бъдат дадени за 150 бронирани машини за пехотата през 2020 г., и 984 млн. лв. за два модулни патрулни кораба, разходите ни за отбрана в следващите години може да останат на приблизително същото ниво.

Според експертите вторият важен показател е колко процента от разходите за отбрана отиват за ново въоръжение. Тези 2.2 млрд. лв., които България вече преведе за новите изтребители F-16, представляват 60% от общите разходи за отбрана за 2019 г., което ни нарежда на първо място в НАТО по този показател.
Източник: economic.bg