Откриха щраусово яйце на 8,5 млн. години
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Август 2019 19:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха щраусово яйце на 8,5 млн. години

/КРОСС/ Археолози откриха яйце от щраус на 8,5 милиона години по време на разкопки в централната провинция Чанкири в Турция, съобщават местните медии за „Сабах".

Професор Айла Севим Ерол от Катедрата по антропология на университета в Анкара, която води тазгодишните разкопки с екип от 10 души, каза, че са открили малко парче от щраусово яйце и вкаменелости, принадлежащи към същия период, след като преди това са открити други вкаменелости на животни в областта.

Ерол каза, че досега разкопките са разкрили вкаменелости, принадлежащи на слонове, носорози, коне, свине, жирафи, кози, сърни, овце, видри и саблезъби тигри, добавяйки, че районът е бил много различен преди почти 9 милиона години в сравнение с днешната суха среда.

Яйченната вкаменелост е внимателно извлечена от земята и е пренесена в лаборатория за процедури за почистване, каза научният сътрудник Ерхан Тархан и добави, че в процеса са използвани фини четки и специална ланцета.

Разкопките в района първоначално са стартирани през 1997 г. Известно е, че районът е един от най-богатите по рода си по отношение на вкаменелости и е открит при съвместно разкопаване с немски изследователски екип през 70-те години. /