Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация
Секция: Русия
18 Август 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация

/КРОСС/ Лекарите от Архангелската областна болница не са били предупредени, че тримата пострадали от взрива на полигона Ньонокса, приети за лечение в здравното заведение, са облъчени с радиация. При единия от лекуващите лекари е установен радионуклид цезий-137 в мускулната тъкан.

Около 60 служители на болницата ще бъдат изпратени на изследвания в Москва, съобщава изданието The Moscow Times.

Припомняме, на 8 август, при неуспешни изпитания на ракета с ядрен двигател избухна взрив, вследствие на което радиацията в района се повиши най-малко 16 пъти над допустимите нива. Според различни източници са загинали между 7 и 15 души, но точният брой на загиналите и пострадалите вероятно няма да стане известен, тъй като властите укриват информация.

Тримата пострадали са били транспортирани до болницата голи, поставени в прозрачни пластмасови чували. Въпреки че пациентите са били в тежко състояние, медиците не са били информирани за обстоятелствата, при които те са получили травмите си, освен че е станал взрив на военен обект.

Източници на изданието твърдят, че е направен опит те да бъдат евакуирани в Москва, но двама са починали още по пътя за летището.

Лекарите са предположили, че става дума за радиационно облъчване, но никой не е потвърдил опасенията им.

Според агенция "Северни новости", по-късно лекуващият екип е получил оловни престилки, но това не е надеждна защита.

"Персоналът беше шокиран", коментира един от медиците пред Moscow Times, като уточнява, че болницата е гражданска, а не военна.

Източници на изданието "Медуза" разказват, че по-късно стаите, където са пребивавали пострадалите от взрива, са били обработени срещу радиоактивно заразяване.

Събеседничка на "Северни новости" твърди, че приемното отделение и операционният блок са били затворени за няколко дни заради внесения радиоактивен прах.

Лекарите, които са имали досег с пациентите от ракетния полигон, са подписали декларации за поверителност, допълва информацията изданието The Moscow Times.

Всички данни за облъчените пациенти са били заличени от болничната документация.