Русия и Китай искат свикване на Съвета за сигурност на ООН заради US ракети
Секция: Русия
22 Август 2019 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Китай искат свикване на Съвета за сигурност на ООН заради US ракети

/КРОСС/ Русия и Китай са поискали Съветът за сигурност на ООН да се срещне днес заради "изявления на представители на американската администрация относно плановете им за развитие и разполагане на ракети със среден обсег", съобщи Ройтерс като, се позовава на молба, с която се сдобила агенцията.

Москва и Пекин искат 15-членния съвет да се свика с дневен ред "заплахи за международния мир и сигурност".

Пентагонът съобщи в понеделник, че е проведено изпитание на ракета, достигнала целта си след над 500 км полет.

Запитан дали това е изпращане на послание към Китай, Русия или Северна Корея, министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви, че основното опасение е Китай.

От китайското външно министерство коментираха, че американският ход разпалва нова надпревара във въоръжаването и би имал отрицателно влияние върху регионалната и световната сигурност.

Снощи руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ са в позиция да разположат нови ракети в Румъния и Полша - сценарий, който се приема като заплаха и на който Москва би отговорила.

САЩ отричат да имат планове за разполагане на ракети в Европа, отбелязва Ройтерс. Вашингтон официално се оттегли от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на 2 август, посочвайки като причина нарушаването на спогодбата от страна на Москва. Кремъл отрича твърденията.