Нови снимки на астероида Рюгу помагат да опознаем формирането на планетите
Секция: Наука
23 Август 2019 18:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови снимки на астероида Рюгу помагат да опознаем формирането на планетите

/КРОСС/ Астероидът Рюгу крие все по-малко тайни - нови негови снимки, направени от малкия френско-германски робот „Маскот" с размерите на кутия за обувки, ще помогнат на учените да опознаят формирането на Слънчевата система, предаде АФП.

„Маскот" (Mobile Asteroid Surface Scout) бе изведен в космоса от японската сонда „Хаябуса-2", преди да кацне на 3 октомври 2018 г. на астероида Рюгу, който е с диаметър едва 900 м и се намира между Марс и Земята. Роботът направи не само измервания, но и поредица снимки по време на мисията си с продължителност 17 часа. Оттогава снимките са анализирани от учени. Различават се два вида скали - черни с грапава повърхност и бели с гладка повърхност.

Това показва, че Рюгу се е образувал вследствие на сблъсък, смятат учени от Германския център по аеронавтика и астронавтика. Рюгу може да е формиран от две тела, които са се сблъскали помежду си, отдалечили са се едно от друго и след това са се слели под въздействието на гравитацията.
Друга теория гласи, че в астероида се е блъснало небесно тяло. Това е станало причина за поява на два вида скали. Редица скали в Рюгу съдържат малки примеси със син или червен цвят. Става въпрос за материал, който е останал затиснат в скалата при формирането й. Той е сходен с редките примитивни метеорити, открити на Земята - въглеродните хондрити.

„Материалът е изключително примитивен", отбелязаха учените. „Това е първият материал в Слънчевата система. Не знаем как са се формирали планетите. Трябва да открием малки тела, онези най-ранни тела в историята на еволюцията, които ще ни помогнат да опознаем първите 10-100 милиона години от формирането на планетите", пояснява експертът.