Белене се побратими с руския град Обнинск
Секция: България - Русия
23 Август 2019 18:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Белене се побратими с руския град Обнинск

/КРОСС/ Споразумение за приятелство и сътрудничество между градовете Белене и Обнинск подписаха кметовете Милен Дулев и Владислав Шапша на 23 август в заседателната зала на общината.

Според документа, под който Дулев и Шапша положиха подписите си, двата града ще си партнират в търговията, науката, технологиите, културата, туризма. Най-големите очаквания са контактите да са свързани с реализацията на проекта за втора българска атомна електроцентрала „Белене".

Сред присъстващите на церемонията бяха заместник-кметовете на община Белене Малина Ешекова и инж. Мирослава Русанова, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, президентът на Търговско-промишлена палата в Обнинск Вячеслав Наруков и бизнесменът Андрей Дроздов, представителят на руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом" Павел Журавльов и служителката в Руския културно-информационен център в София Наталия Еремина.

До подписването на споразумението за побратимяване между двата града се стигна след съдействие на генералния консул на Русия Андрей Громов и прието с единодушие решение на Общински съвет-Белене.

Град Обнинск се намира на 100 км от руската столица Москва. Населението е над 115 000 души. В Обнинск е разположен Държавният физико-енергетически институт на Русия, който е създател на първата в света атомна електрическа централа.

Обнинск е седмият град, с който Белене има приятелски договори след Вигонца (Италия), Белвил сюр Лоар (Франция), Хайдушамшон (Унгария), Деврек (Турция), Лазне Белохрад (Чехия) и Попещ Леордени (Румъния).

Източник: фейсбук/Ралица Господинова