Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея
Секция: България - Русия
24 Август 2019 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме 142 години от Шипченската епопея Хиляди хора се събраха на връх Шипка, за да отбележат 142 години от боевете за свободата на България

/КРОСС/ На Паметника на свободата на прохода Шипка се проведоха тържества по повод 142-та годишнина от Шипченската епопея. На събитието присъства генералният консул на Русия в Русе А. Ю. Громов, 2-рият секретар на Посолството на Русия в България Е. В. Меркулов, заместник-председателят на Народното събрание на Република България Явор Нотев, управителят на област Габрово Невена Петкова и кметът на община Габрово Таня Христова.

 

Президентът на Република България Румен Радев прие почетния строй на представителната гвардейска част, след което изнесе поздравителна реч към гостите. 

 

 

„В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода, изгряла с обявяването на Руско-турската война, се изправи на този връх срещу ордите на Сюлейман паша, сеещи гибел из Тракия. И ако днес Шипка е нашият храм на свободата, то е защото е съграден с кръвта на българските опълченци и руските воини, които не отстъпиха нито крачка назад.

 

video: https://www.youtube.com/watch?v=_viSpiEipCw

 

Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Неуморен и непоколебим бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на Родината като страж на свободна България. Като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи", заяви Радев.

 

 

„Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним, че на Шипка „на клеветата строшен бе зъбът". Че похитителите на българската история нямат място в бъдещето. Да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои. Да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот. Ще израстват нови поколения, но споменът за подвига на героите на Шипка няма да изтлее. Ще минават годините, но този паметник няма да запустее. Защото в неговата основата са положени дела, а не обещания, защото са вградени кости, а не празнословие. Вечна памет на героите! Да живее свободна и независима България", заключи президентът на България.

 

 

След церемонията по полагане на венци и цветя беше представена историческа възстановка на историческите събития от боевете на Шипка през 1877 г.

 

 

Вечерта на централния площад на града се проведе парад от военни духови оркестри на България, тържествено калибриране и поздрав.