Визитата на Ердоган в Москва стана послание към Вашингтон
Секция: Анализи
30 Август 2019 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Визитата на Ердоган в Москва стана послание към Вашингтон

/КРОСС/ Посещението на Реджеп Ердоган и Владимир Путин на въздушно шоу в Москва е директен сигнал от Турция по адрес на САЩ, според наблюдателя на Hürriyet Daily News Серкан Демирташ. Анкара показва на Вашингтон, че има алтернативни възможности за закупуване на оръжие. По-специално вместо американските изтребители F-35 Турция може да придобие руските Су-57.

Посещението на Реджеп Ердоган в Москва започна с посещение на авиационното изложение, където бяха показани най-новите продукти на руската отбранителна промишленост, според статия в Hürriyet Daily News. Според автора на статията Серкан Демирташ мястото на срещата на Путин и Ердоган е символично: трябва да се демонстрира намерението на двете страни да разширят сътрудничеството във военната сфера.

В речта си Ердоган отбеляза, че руско-турските връзки укрепват в много области, включително в отбранителната промишленост. „Убеден съм, че сътрудничеството с Русия в аерокосмическия сектор ще засили нашите двустранни отношения“, заяви турският лидер.

Авторът на статията смята, че думите на Ердоган могат да се разглеждат като пряко послание към САЩ, които замразиха участието на Турция в програмата за снабдяване с изтребители F-35 поради закупуването от Анкара на рускте системи за ПВО С-400. Смисълът на посланието е, че Турция има алтернативни възможности за закупуване на оръжие. Например, руският изтребител пето поколение Су-57 може да се превърне в заместител на американския F-35. Опитът на Турция в придобиването на системите С-400 доказва, че сделката за Су-57 най-вероятно е една от възможностите, които Анкара обмисля.

Разбира се, подобна стъпка допълнително ще усложни позицията на Турция в НАТО и отношенията й със съюзниците в алианса, отбелязва авторът. Въпреки това Ердоган сега иска да даде на Доналд Тръмп да разбере, че политиката на Вашингтон подтиква Турция да търси други доставчици. Само времето ще покаже дали това послание ще бъде възприето във Вашингтон, обобщава Демирташ.

източник: https://pogled.info