Токио - най-безопасният град
Секция: Туризъм
01 Септември 2019 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Токио - най-безопасният град

/КРОСС/ В какво се изразява перфектното пътуване? Посещение на исторически забележителности, един голям и изтощителен шопинг, опитване на традиционните ястия или пък от всичко по малко?

Всеки човек търси различни неща, когато пътува. Но едно нещо обединява всички туристи и това е желанието за сигурност и спокойствие. Живеейки във времена, когато терористични атаки все повече присъстват в новините, ние се чудим къде е най-доброто място за почивка и разходка. 

Е, класацията на Economist за най-безопасни градове се е погрижила да даде на туристите най-сигурните дестинации. В нея участват 60 световни града, а критериите, по които се оценяват са инфраструктура, дигитална, здравна и персонална сигурност. 

Победителят в класацията е Токио, който се нарежда на първото място за трета година. Макар да е най-населеният град в света, Токио е и най-безопасният като успява да отбележи 92 точки от възможни 100 за сигурност.

Сингапур е точно зад него с 91.5, а още един представител на Япония - Осака, е трети с 90.9. Явно сигурността в тези градове не е спаднала и за миг, тъй като абсолютно същата подредбра беше през 2015 и 2017 година. 

Европа има едва два представителя в престижната класация. Това са Амстердам, който в момента се бори с прекаления голям наплив на туристи и Копенхаген, известен със своите живописни крайбрежни къщи. Те се позиционират съответно на четвърто и осмо място. 

Единственият американски град, който влиза в класацията е столицата Вашингтон, която е поставена под номер 7. Чикаго, известен като дома на най-голямата българска общност в Америка, за малко не влиза в топ 10, тъй като стига само до 11 място по сигурност.

Според доклада на Economics, разбиранията на света за безопасен град са се променили през последните години. Причина за това са тероризмът и промените в климата, като хората търсят такова място, което ще може бързо да се възстанови от каквото и да е катастрофа. 

За да бъде съставена класацията, екипът е изследвал градовете по няколко параметъра - транспорт, застраховка срещу природни и човешки катастрофи, кибер атаки и реакцията на спешните екипи. 

Токио е на първо място по дигитална сигурност, а Сингапур го побеждава в надпреварата за инфраструктура и устойчивост на сградите, както и при персоналната защита.

Едно от най-големите падания е това на Хонг Конг, който от номер 9 през 2017-а, сега се срива до номер 20. Причината са множеството протести, които в последно време се превръщат в доста опасни и агресивни. Сблъсъкът между граждани и полиция все повече отказва туристите от града.

Докладът показва, че градове в по-развитите държави, се определят като по-безопасни. В дъното на класацията е нигерийският Лагос, който е оценен с едва 38 точки.