80-годишнината от началото на Втората световна война беше отбелязана с изложба „Плакати на войната и победата“
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2019 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
80-годишнината от началото на Втората световна война беше отбелязана с изложба „Плакати на войната и победата“

/КРОСС/ На церемонията по откриването на експозицията „Плакати на войната и победата" в Руския културно-информационен център присъстваха ученици от 10 и 11 клас на училището към Посолството на Руси, настоятелят на Руската православна църква в София отец Васиян, председателят на фонд „Устойчиво развитие на България" Станка Шопова, ръководителят на Съюза на ветераните Игор Завялов, директорът на Московския дом в София Борис Громов и изпълняващият длъжността ръководител на представителството на "Россотрудничество" в България Олга Широкова.
Изложбата представя копия на най-изразителните агитационни плакати на страните, участващи във Втората световна война - Германия, Италия, Япония, Великобритания, Австралия, САЩ и Съветския съюз.

Те пресъздават хронологията на основните събития, отразяват социалната ситуация в определено състояние, начинът на живот и нуждите на хората от различни страни през онези години. Участниците в събитието успяха да се запознаят с първоначалния период на най-мащабния военен конфликт на ХХ век през призмата на един от най-популярните видове изобразително изкуство, който има огромно по сила емоционално въздействие.

Няколко от таблата в експозицията са посветени на изтъкнатата група съветски графици Кукриникси и техните произведения от предвоенното и военното време. В контекста на тази изложба художниците Кукриникси символизират всички художници от страните от антихитлеристката коалиция, доближили Победата с изкуството си.

След откриването на експозицията беше представен документалният филм „Как започна Втората световна война", след което гостите на събитието взеха участие в дискусията за причините и последствията от най-разрушителното кръвопролитие в историята на войната. На въпросите отговори историкът Искра Баева . професор от Софийския университет. и пенсионираният контраадмирал Петър Станчевски. Те коментираха да се предотврати умишленото изкривяване на действителността, идеологическите клишета и фалшификациите, насочени към изкривяване на фактите за участието на СССР във войната с Третия райх, омаловажавайки приноса на Съветския съюз в Победата над фашизма. Дискусията беше полезна и информативна за всички присъстващи.
Източник: РКИЦ

Превод: Р. Бочукова, Агенция КРОСС