Швейцарската фирма „Холсим“ унищожава природата около Белащица
Секция: Анализи
03 Септември 2019 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Швейцарската фирма „Холсим“ унищожава природата около Белащица

Да защитим националното си богатство и достойнство в деня на

Съединението на България

/КРОСС/ Преди 800 г. предатели убиват славния български Цар Калоян. В негова чест е кръстен и красив връх в полите на Родопите в района на с Белащица, недалеч от Пловдив.

Върхът носи името на Цар Калоян заради преданието, че при един от походите си българския цар е разпънал шатрата си в подножието на върха. За съжаление 800 години по късно, при добив на скални материали от кариера „Белащица" швейцарската фирма „Холсим" за втори път убива Калоян, заличавайки методично върха от лицето на земята.

За да спрем вандалското унищожение на природата в района на концесия „Белащица" и съхраним здравето и живота на хората, от ПК"Екогласност" съвместно с инициативни комитети от с.Белащица и с. Гълъбово, както и живущите в околните села недалеч от Пловдив, водим непримирима и ожесточена битка с концесионера „Холсим".

Какви ли не действия не предприехме. За закононарушенията и самоуправството на „Холсим" писмено информирахме всички държавни институции в лицето на МОСВ, МЕ, ДАНС, Прокуратурата и НАП. Не сме писали само до Светия Синод.

Срещнахме се и с посланичката на конфедерация Швейцария. Подарихме на посолството и торби с финни прахови частици, отделяни при изкопните дейности на „Холсим", които частици засипват жителите на района и застрашават тяхното здраве.

Въпреки всичко, без свян и с потресаваща наглост „Холсим" продължава да унищожава връх Калоян, да извършва незаконен добив и ограбва българско подземно богатство, да унищожава природата в района и застрашава здравето на хората.

Затова на 6 септември, в деня на Съединението на България, съвместно с инициативните комитети призоваваме всички, които милеят за природата на България на масов протест от 10 ч. на площада в село Белащица.

Декларираме, че ако не се прекрати дейността на „Холсим" в района на село Белащица и всички околни села около връх Калоян, ще преминем към гражданско неподчинение, както в района, така и в София.

Най-после отговорните държавни институции трябва да си дадат сметка, че ние от ПК "Екогласност", инициативните комитети и жителите около връх Калоян сме горди наследници на Цар Калоян и няма да позволим някакви натрапници да се гаврят с нашето достойнство.

Емил Георгиев,
Председател на ПК "Екогласност"

На снимката: Връх Калоян и кариерата до с. Белащица