Депутатите задължиха Борис Джонсън да поиска отлагане на Брекзит с 3 месеца
Секция: СВЯТ
05 Септември 2019 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатите задължиха Борис Джонсън да поиска отлагане на Брекзит с 3 месеца

/КРОСС/ Британската Камара на общините прие на трето и последно четене законопроекта, който задължава премиера Борис Джонсън да поиска от ЕС отлагане на датата на Брекзита с три месеца до 31 януари 2020 г., предадоха световните агенции и БТА.
Текстът бе приет с 327 срещу 299 гласа.

Преди да влезе в сила, законопроектът трябва да бъде одобрен и от Камарата на лордовете, което може да стане утре вечер.

Възможно е все пак някои членове на горната камара на парламента, които са привърженици на "твърд" Брекзит, да забавят процеса на приемането на законопроекта, отбелязва Асошиейтед прес.

Борис Джонсън многократно е обявявал намерението си да осъществи Брекзит на 31 октомври, дори и без споразумение, и е заявявал, че ако депутатите гласуват за отлагане на тази дата, той ще поиска предсрочни избори на 15 октомври, припомня Франс прес.

Веднага след приемането на законопроекта в долната камара на парламента, Джонсън внесе искане за произвеждане на предсрочни избори.

Британските депутати приеха без гласуване изменение в законопроекта за отлагане на датата на Брекзит и избягване на Брекзит без споразумение. Изменението позволява на депутатите да гласуват по съществуващото споразумение, което предишният премиер Тереза Мей договори с ЕС.