Вежди Рашидов показва "Страсти" в Пловдив
Секция: КУЛТУРА
05 Септември 2019 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Вежди Рашидов показва "Страсти" в Пловдив

/КРОСС/ Вежди Рашидов открива своя изложба „Страсти" в Градска художествена галерия - Пловдив.

Тя го представя не само като творец, но и като колекционер. На първия етаж ценителите ще видят западноевропейска живопис от 17, 18 и 19 век - част от голямата лична колекция, която Рашидов събира с почти същата страст, с която създава собствените си произведения. Между тях е и офорт от Рембранд, който му е подарен от Светлин Русев за негов рожден ден.

На втория етаж на галерията са експонирани авторски рисунки, скулптури и акварели, които той рисува след лекарската забрана да преустанови скулптирането. Снимките на скулпутри на Вежди Рашидов са от Иво Хаджимишев. Между тях са Начо Културата и Георги Божилов - Слона. Ако качествата на богатото му творчество и международната му известност са добре познати, то пристрастеността към колекциониране на произведения на изкуството до неотдавана оставаше скрита за широката публика.

Картините са на автори от Холандия, Белгия, Франция, Италия и Германия. С години произведенията са издирвани, купувани, реставрирани, докато назрее моментът да се срещнат с българските почитатели на изкуството.

Оценка на качествата на скулптора Вежди Рашидов още през 80-те години на 20 век дава прочутият му колега със световно признание Сезар Балдачини:

„....Той е човек с невероятен темперамент...с такава сила и заряд...Това, което прави, е прекрасно...докоснато от експресионизма... Той носи у себе си всичко най-необходимо за един велик творец....Очевидно е колко много културни слоеве присъстват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време".