Празнични прояви и събития в страната
Секция: Предстоящи събития
06 Септември 2019 08:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празнични прояви и събития в страната

/КРОСС/ Пловдив.
От 20.30 часа на площад „Съединение" президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония по повод 134 г. от Съединението на България.

***
Габрово.
От 11.00 часа в Етнографския музей „Етър" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще открие 17-то издание на Международния панаир на традиционните занаяти.

***
Пловдив.
От 20.30 часа на площад „Съединение председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на церемония по повод 134 г. от Съединението на България.

***
Смолян.
От 11.00 часа пред Паметника на плачещата майка вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на тържествена церемония по повод Деня на Съединението.

***
София.
От 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг на бул. „Васил Левски" ще се състои церемония по отбелязване на 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

***
София.
От 9.00 часа в Зала 3 на НДК премиерът Бойко Борисов ще открие 29-ия конгрес на Световната
асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия. От 12:30 ч. в Зала 9 на НДК организаторите на форума ще открият и специална пресконференция за журналисти.

***
София.
От 11.30 часа военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в церемонията по поднасяне на венци пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

***
София.
От 9.00 часа от Националния стадион „Васил Левски" започва Петото издание на щафетния маратон на България „София Екиден Маратон" в чест на националния празник - Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

***
София.
От 20.00 часа в зала „EFE", хотел „Маринела-София" - Гала вечеря и връчване на наградите „Заслужил лекар на Югоизточна Европа.

***
Асеновград.
От 11.30 часа на централния площад „Акад. Николай Хайтов" ще се състои празничен концерт по повод 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Благоевград.
От 11.00 часа пред паметната плоча на загиналите във войните за обединение и независимост на България на пл. „Георги Измирлиев" ще се състои ритуал по полагане на венци по повод 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

***
Банско.
От 10.30 часа пред паметника „Банско помни героите" кметът Георги Икономов заедно с общественици и граждани ще поднесат цветя по повод 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Бургас.
От 10.30 часа на площад „Атанас Сиреков" с ритуал по издигане на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас ще започнат тържествата по отбелязване на 134-та годишнина от Съединението на България. От 11.00 часа във Военния клуб на ул. „Христо Ботев", 48 ще се извърши заупокойна молитва за загиналите в Сръбско-българската война и полагане на венци пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк. От 11.30 часа на площад „Атанас Сиреков" ще има празничен концерт.

***
Варна.
От 09.30 часа Представителният духов оркестър и почетен караул от Военноморските сили ще участват в ритуала по полагане на венци и цветя пред Паметната плоча на Княз Александър І Батенберг. Военнослужещи от ВМС ще се включат в шествието до „Паметника на приморци, загинали в Сръбскобългарската война 1885 г." . От 10.00 часа с военен ритуал ще отдадат почит към загиналите във войните за Съединението на България.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа пред сградата на Община Велико Търново ще се състои военен ритуал по издигането на националното знаме на Република България и празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов. От 10.50 часа пред Паметник „Майка България" ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. От 11.15 часа часа в парк „Марно поле" ще бъде открит официално Паметник на ген. Сава Муткуров по повод Деня на Съединението на България, като слово ще произнесе заместник-кметът проф. Георги Камарашев. От 21.30 часа на площад „Цар Асен I" ще се проведе аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина".

***
Велико Търново.
От 12.30 часа в пресклуба на БТА ще се състои пресконференция на Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

***
Враца.
От 10.00 часа пред Паметника на загиналите във войните ще започне официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Горна Оряховица
От 11.00 часа военнослужещи от военно формирование 22 790 от Сухопътните войски ще поднесат венци пред „Паметния знак на загиналите във войните".

***
Добрич.
От 11.00 часа на пл. „Свобода" ще има празничен концерт на Духовия оркестър - Добрич по повод 134-та годишнина от Съединението на България. Дулово. От 10.00 часа пред паметниците на Васил Левски и на загиналите във войните от Дуловския край, с шествие и поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Дупница.
От 11.00 часа пред паметната плоча на Опълченците ще бъдат поднесени венци и цветя от представители на Общината и граждани по повод 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Кюстендил.
От 11.00 часа пред паметника „Булаир" започват тържествата по повод 134-та годишнина от
Съединението на България.

***
Монтана.
От 10.30 часа на откритата естрада на пл. „Жеравица" ще започне празничен концерт по повод 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Неделино.
От 11.00 часа военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в тържествена церемония по полагане на венци пред паметника „Света Неделя".

***
Пазарджик.
От 21.00 часа на сцената срещу Техникума ще се проведе празничен концерт по повод 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Поморие.
От 10.00 часа с ритуал по издигане на националния флаг пред паметните плочи на участниците в Освободителната война ще започнат тържествените чествания по повод 134 годишнина от Съединението на България. От 20.00 часа на пл. „Св.Св. Кирил и Методий" ще се проведе концерт на Държавната опера - Бургас.

***
Плевен.
От 11.00 часа военнослужещи от Сухопътните войски ще отдадат военни почести пред паметника на загиналите от 4-и пехотен Плевенски полк в Сръбско-българската война.

***
Пловдив.
В 9.30 часа ще се даде старт на 44-тия Международен мемориален маратон „Съединение" от площада на град Съединение с финал на площад „Съединение" - Пловдив. Награждаването на победителите ще бъде в 12.00 часа.

***
Пловдив.
В 10.00 часа в Катедрален храм „Света Богородица"Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай ще отслужи тържествен молебен.

***
Пловдив.
В 11.00 часа при паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина ще бъдат положени венци и цветя. В 11.30 часа ще бъдат положени венци и цветя пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

***
Пловдив.
В 18.30 часа на площад „Централен" пред Военния клуб ще се състои възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие"

***
Пловдив.
От 20.30 часа на площад „Съединение" началникът на отбраната ген. Андрей Боцев ще участва на тържествената заря-проверка по повод 134 г. от Съединението на България.

***
Разград.
От 11.00 часа на пл. „Възраждане" ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод Деня на Съединението.

***
Русе.
От 11.00 часа. военнослужещи от военно формирование 32 420 на Сухопътните войски ще поднесат венци пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война.

***
Септември.
От 10.35 часа от гара Септември тръгва празничния атракционен влак за Велинград по повод 6
септември - Деня на съединението.

***
Сливен.
От 20.00 часа военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти ще отдадат воински почести и ще поднесат цветя пред паметника на Хаджи Димитър в града.

***
Стара Загора.
От 10.30 часа на площада пред Общината ще започнат тържествата по повод 134-та годишнина от Съединението на България с празничен концерт на фолклорен ансамбъл „Загоре".

***
Стара Загора.
От 10.30 часа военнослужещи от 2-ра механизирана бригада ще поднесат венци и цветя пред паметника на „Защитниците на Стара Загора".

***
Търговище.
От 20.00 часа до Войнишкия паметник на бул. „Цар Освободител" ще започне тържествена заря-проверка по повод 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Хасково.
От 09.00 часа започват тържествата по повод Деня на Хасково и 134-та годишнина от Съединението на България.

***
Шумен.
От 10.00 часа пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал" ще бъдат положени венци по повод 134-та годишнина от Съединението на България. От 11.00 часа пред паметната плоча в местността Марашка Кория в с. Мараш кметът Любомир Христов и представители на общинската администрация, общински съветници, политически, просветни,
обществени организации и граждани ще поднесат цветя.

***
Шумен/с. Мараш.
В 11.00 часа пред паметната плоча в местността „Марашка кория" в село Мараш също ще бъдат
поднесени венци и цветя.

***
Ямбол.
От 10.15 часа на площада пред Община Ямбол с изпълнение на Ямболския духов оркестър ще започнат тържествата по повод 134-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. От 10.30 часа кметът Георги Славов ще произнесе слово и ще бъде отслужен благодарствен молебен. От 11.00 часа на Паметника на загиналите в националното ни освобождение ще бъдат поднесени цветя.

***
Ямбол.
От 10.30 часа представителни подразделения от Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще участват в ритуала по издигането на националното знаме и в шествието до Паметника на загиналите за национално освобождение, където военнослужещите ще поднесат венци и цветя.