Розовият плаж и 2 малки пристанища са хитовете на Сардиния
Секция: Туризъм
07 Септември 2019 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Розовият плаж и 2 малки пристанища са хитовете на Сардиния

/КРОСС/ Забравете класиката на богатите и известните Порто Черво и Порто Ротондо. Хит са Полту Куату и Порт Рафаел. Този сезон на мода са и други места в Сардиния, които са много по-изгодни от обичайните, т.е. са достъпни не само за заможните туристи. Особено през септември и октомври, когато лятото на острова не свършва, а цените падат.

За да бъде ваканцията пълноценна, почивката трябва да се съчетава с активност. По тази причина много посетители на изумрудения остров правят разходки до Полту Куату. Това е добра отправна точка за обиколка на целия фиорд, образуван край малкото и безкрайно красиво пристанище край Порто Черво. Никак не е трудно с каяк да навлезете в несравнимите пещери, които морето е изкопало в околните планини. Преживяването е наистина незабравимо.

Добра отправна точка е и за архипелага Мадалена. Приказно място за наслаждение на природната красота на този удивително хубав край е островчето Будели, малко на север от Сардиния, близо и до Корсика. То е забележително с тюркоазените води около него, богатството от морска флора и фауна, ако сте фенове на гмуркането, или на плуване край скалите.

Задължителното място е Манто делла Мадона, известно още като Басейните на Будели заради поразителните условия за къпане. Прочутият плаж на Будели носи името Кавалиери или Дел Кавалиере с белия пясък, дюните, скалите в съседство и морето в зеленикави тонове. Достъпен е по море.

Като ивица с пясък обаче истинските разбирачи винаги споменават Spiaggia Rosa или Розовия плаж, който е наречен така заради нюансите на пясъка от бяло до червено. Това вероятно е едно от най-красивите, най-фотогеничните, най-изумителните и най-удивителните места за слънчеви бани в цяла Европа. Диво е и поради това е още по-атрактивно. Става известно на света от филм на Микеланджело Антониони, наречен „Червената пустиня” преди 55 години. Той се води и официален откривател на плажа.

Островчето Будели, което е собственост на новозеландец, който го купува за няма и 3 млн. евро преди 6 години, е част от архипелага с друго библейско име – Мадалена. Главният остров е само на 2 км от Сардиния. Градът, който е и столица на целия архипелаг, като носи името Ла Мадалена. Той е приятен и е в типичния средиземноморски стил, има специален свой си диалект, вкусна кухня, прекрасни плажове и много се гордее, че самият Наполеон не е могъл да го превземе за разлика от могъщи градове като Милано и Венеция например.

Целият архипелаг около централния остров с още 6 около него, е обявен за национален парк. Все повече хора посещават и малките острови в съседство със Сардиния, които се водят част от нея за удобство на администрацията. Точно срещу тях е едно от хитовите места на изумрудения остров - малкото курортче Порто Рафаел, основано от разорил се от безкрайни купони бонвиван, който му е дал името си и го е превърнал в истински райско кътче.

Граф Рафаел Невил де Берланга дел Дуеро попада тук точно преди 60 години и се влюбва в мястото. Дошъл на плаж на ивицата пясък, недалеч от Бая ди Нелсон, където адмирал Нелсън акостира навремето, а също до Палау – град, от който тръгват феритата за Мадалена, той решава да купи земята. „Мечтан живот” става девизът на курорта, който основава за приятелите, които кани на гости. През 1960 г. с помощта на бъдещата съпруга на Доналд и майка на Кифърд Съдърланд, той започва да строи пристан и малки къщички на 30 минути тогава от Порто Черво – сърцето на Сардиния.

Първите поканени са прочути модерни архитекти, които съчетават традиционния сардински стил с модерността, за да се получи уникален коктейл от бели къщи с многоцветни градини в уникална композиция около площадче и пясъчен плаж. На някого може да напомни онова, което бяха нашите ваканционни селища Дюни и Елените в края на 80-те години, ала с повече изящество.

Известни личности от шоубизнеса, аристократи, милиардери купуват или строят малки вили в рамките на курорта и го правят световен хит, като големият лукс е, че е далеч от папараците. Графът умира разорен, но щастлив през 1996 г., а всяка година на 11 август на площадчето в неговия курорт тържествено отбелязват рождения му ден. Всички пеят и танцуват, облечени в любимите на аристократа – основател бели туники.

Днес неговата вила е превърната в бутиков хотел: уникален, малко ретро, мъничък с двата си етажа, с изискан ресторант и много предлагани възможности за активности и развлечения на високо ниво.