Шоуто Rock the Opera ще разтърси Пловдив
Секция: КУЛТУРА
07 Септември 2019 10:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шоуто Rock the Opera ще разтърси Пловдив

/КРОСС/ Уникалното шоу Rock the Opera гостува в Пловдив на 7 септември. На сцената на Античния театър ще излязат симфоничен оркестър, рок група "Ахат" и гостуващи солисти, които ще представят най-известните хитове на Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Pink Floyd, AC/DC, Rolling Stones и други любими на феновете рок групи.

От античната сцена ще прозвучат невероятните изпълнения на Звездомир Керемидчиев ("Ахат"), Атанас Пенев (Б.Т.Р.), Невена Цонева, Маркета Пауличкова и Леан Джарвис.

Диригент и автор на спектакъла е Фрийдман Рийле, музикант с талант и иновативност, който не се ограничава в рамките на класическия жанр.

Концертът се организира със съдействието на оркестъра на Държавна опера – Пловдив и Пражката филхармония.

Аранжиментите на Фридман Рийле са изключителни. Интересното е, че някои от песните, които по принцип се изпълняват от мъже – в случая ще се изпълняват от дами, заяви в интервю за Радио Пловдив Звезди от „Ахат, който разкри, че ще ще изпълнява песни на Deep Purple и обеща още много изненади на сцената на Античния театър в Пловдив.

Звезди е категоричен, че Rock the Opera ще взриви Европейската столица на културата - с невероятното съчетание от рок и класика.

Rock the Opera е нещо, което си заслужава да се види. Аранжиментите са правени специално за този оркестър. А по отношение на пеенето – ще има много изненади. Каня разкошната пловдивска публика на това изключително събитие. Европейската столица на културата ще бъде за пореден път взривена, обещаваме, категоричен е Звезди.

Над 60 представления на Rock the Opera се състояха с голям успех досега в цяла Европа на емблематични места като Виенската опера, Концертгебау в Амстердам, Античния театър в Атина, а също и в Загреб, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Милано, Палермо, Прага, Москва и др.

Опити за сливането на хард-рок с класическа музика се правят  още от пионерите на рока – виртуозни музиканти, които без съмнение са се вдъхновявали също и от класическата опера, а също и от симфоничната музика.

Deep Purple изнасят концерт още през 1969 със симфоничен оркестър, а Queen посвещават цял албум на операта, наречен "А night at the Opera".

Парчетата на Led Zeppelin и Pink Floyd в нередки случай са малки рок симфонии. Често на концерти техните солисти изпълняват също и класически композиции на Бетовен и Шопен.

За диригента на Пражкия Филхармоничен Оркестър, Фрийдман Рийле (Friedemann Riehle), няма съмнение за наличието на дълбока връзка между рока и класическата музика.

Той често се шегува,че ако Бетовен беше все още жив днес, той не би бил композитор, използващ само дванадесет тона в творбите си, а рок музикант.

През 2001 г. Рийле решава да реализира своята идея за спектакъл, който свързва двата жанра, и започва да работи за създаването на уникални аранжименти за симфоничен оркестър и рок бенд. Така се ражда Rock the Opera - невероятно красив спектакъл, в който рок и класическа музика се преплитат в неочаквана,но перфектна симбиоза от звук, ритъм, интензивност, емоция, въображение и светлинно шоу.