По две ленти към София на най-натоварените участъци
Секция: Автомобили
08 Септември 2019 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По две ленти към София на най-натоварените участъци

/КРОСС/ Днес от 14 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 т по най-натоварените пътища

От 10 ч. в неделя - 8 септември, в участъка от АМ „Струма" край Дупница ще има две ленти за движение за леките автомобили и ППС до 12 т в посока София и една за Кулата. Целта е улеснение на трафика, когато много хора ще пътуват към столицата. Във връзка с очаквания интензивен трафик Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване. Рисковото и емоционално шофиране не гарантира по-кратко пътуване, но застрашава живота и здравето на всички останали, които спазват правилата.

Превозните средства над 12 т, включително и автобусите, пътуващи към Кулата се отбиват от АМ „Струма" при пътен възел „Долна Диканя", ще преминават по път I-1/Е-79 и при пътен възел „Бобошево" ще продължават по АМ „Струма". За пътуващите към София отбиването по път Е-79 ще става при пътен възел „Бобошево", а качването на магистралата ще бъде при пътен възел „Дупница Север".

За ППС над 12 т се забранява движението по пътната връзка от път Е-79 към АМ „Струма", при пътен възел „Дупница Север" при км 51+236 и по пътните връзки от път ІІ-62 Дупница-Кюстендил към АМ „Струма" на пътен възел „Дупница Юг" по направленията: Кюстендил - Благоевград, Кюстендил - София, Дупница - Благоевград и Дупница - София.
На АМ „Хемус" продължават ремонтно-възставителните работи на съоръженията при 19-ти км /виадукт „Потоп"/, 36-ти, 37-ти, както и на тръбата за София на тунел „Витиня". На мостовите съоръжения, които не са обновявани от построяването им през 80-те години, се извършва ремонт на пътната част и стълбовете. За улеснение на пътуващите в отсечките с ремонт на автомагистралата има две ленти за пътуващите за София и една за Варна. В пиковите часове е възможно по-бавно предвижване от интензивния трафик, но строителните дейности трябва да се извършат, за да се кара по съоръженията безопасно и удобно. Алтернативен маршрут на АМ „Хемус" в посока Монтана и Видин е проходът „Петрохан" и Искърското дефиле, а в посока Варна - път I-1 София - Ботевград.

За улеснение на трафика през Владая и повишаване на пътната безопасност на 8 септември ще има две ленти за влизащите в София по път I-1 (Е-79). По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Струма".

На 8 септември от 14 ч. до 20 ч. се спира движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Съвместната заповед за ограничаване на камионите над 12 тона е на АПИ, ГД „Национална полиция" и ИА „Автомобилна администрация". Тя предвижда ограничаване на движението по следните участъци от републиканската мрежа:

- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околоврестън път в посока София;
- път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата";
- път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина" - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас - Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2019 г. в приложения линк - http://www.api.bg/index.php/bg/karti/vremenna-organizaciya-na-dvizhenieto-po-uchastci-ot-rpm-na-mps-nad-12-t-za-oficialni-praznici-prez-2019-g/