Св. праведни богоотци Йоаким и Анна. Св. мчк Севириан
Секция: Църковен календар
09 Септември 2019 06:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. праведни богоотци Йоаким и Анна. Св. мчк Севириан

/КРОСС/ На 9 септември се отдава почит и на богоотците Йоаким и Ана. Те живеели в малкия градец Назарет, който бил на три дни път от Йерусалим. Всички ги познавали като много щедри и милосърдни. Двамата нямали деца. На един от големите празници Йоаким отишъл със свои роднини в Йерусалимския храм и открил желанието си пред първосвещеника. Той обаче започнал да го укорява, че заради греховете му Бог не го дарил с деца. Когато скъбта му станала голяма отишъл в пустинята, където пасяло стадото му и там прекарал в молитва и строг пост 40 дни. Бог се смилил и изпратил ангел Господен, който казал на двамата: "Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят. Ще я наречете Мария." Ана веднага дала обещание, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога.
Когато навършила три години малката Мария, бъдещата пресвета Майка на Божия син, Господ Иисус Христос, била заведена в Йерусалимския храм и така родителите изпълнили обещанието си. Ана оставила Мария на първото стъпало на храма, който имал 15 високи стъпала. И станало голямо знамение - без да бъде додена или подкрепяна от някого Дева Мария сама леко изкачила стъпалата на храма и останала да живее при него. Баща й Йоаким починал на 80-годишна възраст и като останала сама, света Ана се преселила от Назарет в Йерусалим.
На всяко богослужение се прославя пресвета Дева Мария, която се удостоила да бъде найка на нашия Спасител Господ Иисус Христос. С благоговение се споменават и нейните родители Йоаким и Ана като богоотци, като праотци на Бога, явил се в човешка плът за спасението на цялото човечество