Мистерията на ръкописите от Мъртво море се задълбочава
Секция: Наука
09 Септември 2019 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мистерията на ръкописите от Мъртво море се задълбочава

/КРОСС/ Археолозите изглежда са стъпка по-близо до разгадаването на мистерията на известните ръкописи от Мъртво море.

Изследователи от Университета в Хайфа са възстановили и разчели един от последните непреведени Кумрански ръкописи. Колекцията, намерена преди 79 години, се състои от 900 древни еврейски ръкописа и е обгърната от противоречия.

В продължение на една година Ешбал Ратсон и Джонатан Бен-Дой работят върху 60-те фрагмента от които се състои ръкописът. Изписаните върху пергамент кодове разказват как са живели хората, които са го написали и дават информация за календара от 364 дни, който са използвали.

„Тъй като това число може да се дели на четири и седем, специалните празници винаги са се падали на един и същи ден", казват Ратсон и Бен-Дой. „Кумранският календар не се е менил".

Ръкописът споменава празниците, свързани със смяната на сезоните, като Tekufah, което на еврейски означава период. За тях се знае и от други текстове, до досега не са имали официално название.

В текста се говори и за две религиозни събития известни от друг свитък от Мъртво море. Празниците посветени на Новото вино и Новото масло били съответно 100 и 150 дни след първия Шабат на еврейската Пасха.

Свитъкът дава информация и за авторите, които са бродели из пустинята между II в.пр. Хр и II в.сл. Хр. Датите на споменатите празненства изглежда са били написани в полетата между основния текст и създават впечатлението, че са били добавени към ръкописа по-късно.

Бидейки религиозни документи, ръкописите от Мъртво море са обгърнати от противоречие. Били са писани между II век пр. Хр. и II в. сл. Хр., но е спорно, кои са авторите. Учените са съгласни, че документите - които се състоят от обяснителни, мъдри, апокалиптични и календарни текстове, както и от химни и молитви - били писани от обитатели на Юдейската пустиня.

Свитъците се състоят от около 230 „библейски" ръкописа, които споменават различни практики от в еврейската Бибилия. Други „не-библейски" документи се отнасят до библейски текстове и описват религиозни вярвания и практики, но не са точните истории от Библията.

Текстовете са написани предимно на иврит, някои са кодирани, а има и такива на арамейски и гръцки. Повечето са върху пергамент, но някои са и върху папирус. Има и текст, написан върху плочка от мед. С цел да бъдат съхранени, всички текстове са сканирани.

Сега остава само един свитък, който остава непреведен.