Петролът поскъпна с 1% заради промените в Саудитска Арабия
Секция: ИКОНОМИКА
09 Септември 2019 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петролът поскъпна с 1% заради промените в Саудитска Арабия

/КРОСС/ Петролът се повиши в понеделник заради очакванията, че Саудитска Арабия - най-големият износител на петрол в света, ще продължи да подкрепя намаленото производство в рамките на ОПЕК+, за да подкрепи цените при новия министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман.

Фючърсите поскъпнаха за четвърта поредна сесия и бяха подкрепени и от коментари на министъра на енергетиката на Обединените арабски емирства, че ОПЕК и техните съюзници са поели ангажимент да балансират пазара на суров нефт.

Глобалният бенчмарк Брент се повиши с 0.9%, достигайки 62.07 долара за барел към 8.30 ч. българско време. Американският лек суров петрол поскъпна с 1% до 57.09 долара за барел.

Салман, дългогодишен член на саудитската делегация в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), беше посочен на длъжността в неделя, заменяйки Халид ал Фалих. Той е син на саудитския крал Салман и това е първият път, когато енергийният портфейл е предаден на член на кралското семейство.

Той помогна за договарянето на настоящото споразумение между ОПЕК и страни извън картела (ОПЕК+) за намаляване на световните доставки на суров петрол, за да се поддържат цените и да се балансира пазара.
Саудитски служител заяви в неделя, че няма да има промяна в политиката на Саудитска Арабия и ОПЕК относно съкращенията и че принц Абдулазиз ще работи за укрепване на сътрудничеството между ОПЕК и производителите извън ОПЕК.

„Промяната не означава непременно промяна в политиката, доколкото тя се разглежда като ход за подобряване на отношенията в рамките на ОПЕК и с производителите извън ОПЕК", каза Стивън Инес, азиатско-тихоокеанският пазарен стратег на Axi Trader.

Руската нефтена продукция през август надхвърли квотата си по споразуменията OPEC+, припомня Reuters.
Министърът на енергетиката и промишлеността на ОАЕ Сухайл Мазруей заяви в неделя, че членовете на ОПЕК и производителите извън картела са „ангажирани" да постигнат баланс на пазара на петрол.

Запитан за възможни по-дълбоки съкращения на производството, министърът каза на пресконференция в Абу Даби, че не се интересува от текущите цени на петрола, а от нивото на запасите от петрол.