Гърция дава 17 млн. евро за здравословно хранене в началните училища
Секция: СВЯТ
09 Септември 2019 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция дава 17 млн. евро за здравословно хранене в началните училища

/КРОСС/ Гръцкото правителство финансира със 17 милиона евро програмата за плодове и зеленчуци в началните училища, както и безплатен топъл обяд. Изисква се единствено съгласие от родителите, за да бъдат включени децата в инициативата за здравословно хранене.

Плодове, зеленчуци и млечни продукти ще получават ежедневно и безплатно децата в 800 начални училища в Гърция. Целта е малките ученици да изградят навици за хранене с плодове и екологично чисти храни. Млечната схема включва кисело мляко, кашкавал и сирене.

За втора година продължава и програмата „топъл обяд в училище". В 950 начални училища на децата ще се предлага всеки ден безплатно топъл обяд, като е необходимо само разрешение от родителите.

В отделни зали децата се хранят заедно под надзора на обучени специалисти, които ги запознават с ползата от екологично чисти храни. Създават им навици за хранене и здравословен подбор на храната.

Проучвания сред децата в Гърция показват, че по-голямата част не приема повече от един плод на ден. Според Европейската здравна организация всяко пето дете в Гърция е с наднормено тегло.