Европейският конкурс за млади учени събира световни експерти в София
Секция: Наука
09 Септември 2019 16:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейският конкурс за млади учени събира световни експерти в София

/КРОСС/ 31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще се състои от 11 до 18 септември в София. То ще бъде посетено от изтъкнати учени, които ще участват в дискусията "Научно кафене", съобщиха организаторите.

На срещата, на 16 септември, от 17.30 часа в зала 11 на НДК учените ще дискутират по темата "Европа през 2050 г." и ще отговарят на въпроси от публиката, свързани с ролята на науката и с технологиите в изграждането на европейското бъдеще.

Специалните гости, с които българските учени, както и интересуващите се от иновации и технологии, ще обменят знания и опит, са проф. Питър Литълууд - британски физик и професор в Чикагския университет с експертиза по физика на кондензираната материя, проф. Григори Кабатянски - професор в Института по проблеми на предаването на информация за Руската академия на науките, проф. Диана Мишкова - професор по история и директор на Центъра за академични изследвания в София, и д-р Клеър Лий - постдокторант по физика на елементарните частици. Той работи в Националната лаборатория "Брукхейвън" към американското министерство на енергетиката.

Съпътстващата програма на научния форум включва и Ден на отворените врати на 16 септември - от 9.30 до 16.00 часа, в Интер експо център в София. Там гостите ще могат да разгледат щандовете на участниците и техните проекти.

Европейският конкурс за млади учени EUCYS 2019 ще завърши с аудио-визуалния спектакъл "140 BPM", който се организира за празника на София. Спектакълът ще включва DJ шоу с музика, варираща от фолклорна музика през джаз до класика, както и 3D представяне на важни забележителности, исторически фигури, както и на откъси от популярни литературни творби, свързани със столицата. Програмата ще завърши в 22.00 часа с тържествена заря.

Европейският конкурс за млади учени дава възможността на младежи от цял свят - между 14 и 20 години, да представят своите разработки в науката пред някои от най-изтъкнатите учени в света, както и да се запознаят, и обменят знания и опит със свои връстници, имащи сходни интереси. България участва в конкурса от 1998 г. под егидата на Министерството на образованието и науката, което, съвместно с Института по математика и информатика към БАН, реализират идеята за организирането на конкурса в България. Тази година има рекорден брой заявки за участие - 150 участници от 39 държави ще представят 100 проекта.

В българския отбор ще са младите учени Звездин Бесарабов, Андрей Гиздов и Николай Пашов, които имат богат опит в международни научни състезания. Тези участия се осъществяват с подкрепата на МОН и са част от програмата му за развиване на младите таланти.