Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас
Секция: Русия
10 Септември 2019 10:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Москва готова да защитава заподозрените в шпионаж русофили у нас

/КРОСС/ Изключително тревожна новина идва от България, написа в профила си във Фейсбук Константин Косачев, председателят на комисията по международни работи на Съвета на Федерацията на Русия. Серия от арести, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия.

Във Фейсбук той заяви, че е обезпокоен от пристигащите от страната ни новини за задържани активни привърженици на приятелските отношения с Русия, много от които той познавал отлично.

Косачев подчерта, че заедно с тях парламентаристите са направили много по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, който Съветът на Федерацията провежда всяка година в Крим.

"Ще разберем за какво става въпрос и ще ги защитаваме решително. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", категоричен бе сенаторът.

Той посочи и че възнамерява да поиска подробна оценка на случващото се от международните правозащитници, както и НАТО и ЕС, които са съюзници на България.

Припомняме, дипломатическият спор между България и Русия започна във вторник, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма. Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

Косачев пише още, че ще се настоява за цялостна оценка на това, което се случва от международните защитници на правата на човека, които се провеждат по темата за "затворници на съвестта", и от съюза на НАТО за България и ЕС, толкова обичат техните ценности и нашите общи права на човека.

България, ти вече беше унижена онзи ден в оценката си за резултатите от Втората световна война. Време е да се подготвим, пише Косачев.