Млад български учен разработи уникален за антропологията проект
Секция: Наука
10 Септември 2019 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Млад български учен разработи уникален за антропологията проект

/КРОСС/ Българин създаде уникално изобретение, което може да бъде използвано в антропологията и да подпомогне развитието на науката за ценни находки. Той е участник в европейския конкурс за млади надежди, чийто домакин е София.

Върху черепа на всеки един човек има т.нар. шев. С годините той се слива и става едно цяло. Програмата, която създава Андрей Гиздов, е компютърен алгоритъм, който изчислява с голяма точност на колко години е бил дадения череп.
Младият учен е завършил Природо-математическата гимназия в София. Занимава се предимно с компютърни науки, математика и физика. От рано проявява интерес към дигиталния свят.

Концепцията за проекта му е била представена на лагер, организиран от Ученическия институт по информатика и математика. Там била предложена подобна идея, която Гиздов променя и създава своя собствена програма.

Заради постиженията си, Андрей е един от тримата българи, избрани за участие в Европейския конкурс за млади изобретатели. Състезанието има много поощрителни награди и ползи, като едноседмичен стаж в патентно ведомство в Мюнхен, стаж в научно-изследователски институти в Европа, както и парични награди за първите трима.