Шоколадовата фабрика на Монделийз Интернешънъл в гр. Своге с нова супер скоростна и иновативна линия за шоколадови бонбони
Секция: ИКОНОМИКА
10 Септември 2019 14:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Шоколадовата фабрика на Монделийз Интернешънъл в гр. Своге с нова супер скоростна и иновативна линия за шоколадови бонбони

/КРОСС/ Шоколадовата фабрика в град Своге заема ключово място на картата на международния производител на шоколад, бисквити и сладки изделия -Монделийз Интернешънъл. В нея се произвеждат множество разнообразни продукти, както и емблематичните шоколади „Своге", които през тази година честват своя 25-и рожден ден, заедно с 25-тата годишнина от придобиването на шоколадовата фабрика в град Своге от глобалната международна компания.

За Монделийз шоколадовата фабрика в гр. Своге е пионер в иновативните и комплексни проекти, а разнообразната продуктова гама - вафли, бонбони и шоколадови блокчета, я позиционира като ценен актив. Тя е и пилотна фабрика и център за разработка на множество нови продукти и процеси, преди да се установят производствата и разраснат глобално в системата на компанията.

Честванията за компанията съвпадат и със старта на нова пакетажна линия за шоколадови бонбони. За инсталацията и въвеждането й в експлоатация Монделийз Интернешънъл инвестира над 22 млн. лв. През последните 3 години компанията фокусира усилията си върху нова технология за пакетиране на бонбони с цел оптимизация и ускоряване на производствения процес, запазвайки любимия вкус и външен вид на продуктите. Новата линия е с внушителните размери на футболно игрище и може да произвежда до 6 600 бонбона в минута. Благодарение на иновативната инсталация компанията успява да увеличи разнообразието от продукти, произведени в страната ни.

Заводът в Своге е ценен и с възможностите си за производство на по-комплексни за изпълнение продукти с крем, добавки, многокомпонентни пълнежи. Единствено в Своге Моднелийз Интернешънъл произвежда шоколад с фъстъци и карамер, , който се предлага в 27 държави на 4 континента - Европа, Австралия, Южна Америка и Азия. „Шоколадовата фабрика е ключова за Монделийз при производството на множество изделия в световен мащаб. В България произвеждаме както локални продукти, като шоколади „Своге", така и международни емблематични брандове, като Milka. Днес, фабриката достига производствен обем от над 32 хил. тона годишно, най-високият обем произвеждан някога в нея, като продукцията ни се разпространява в близо 40 държави на 6 континента", коментира Анна Маринкова - директор на завода на Монделийз в град Своге.

Към днешна дата, в завода са заети близо 550 души, а Монделийз е инвестирала повече от 106 милиона лева в град Своге и региона за последните 10 години. Средствата са вложени за подкрепа на местните общности, намаляване на собствения екологичен отпечатък върху природата и оптимизация на производствени процеси. В следствие на инвестициите към днешна дата шоколадовата фабрика на Монделийз рециклира до 99% от своите отпадъци, получени от производствения процес.