Деница Златева: Ресорът на Мария Габриел е по-слаб в сравнение с тези, които можехме да получим
Секция: ПОЛИТИКА
10 Септември 2019 18:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деница Златева: Ресорът на Мария Габриел е по-слаб в сравнение с тези, които можехме да получим

/КРОСС/ "Предложенията към българската страна за нашия еврокомисар започнаха с един много по-важен ресор - Върховен представител по външна политика и сигурност. Премиерът Борисов го отхвърли, защото този ресор не разпределял средства". Това каза зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева на пресконференция в централата на партията. Тя припомни, че след това се е заговорило за ресор "Земеделие", което е ключова политика в общите политики на ЕС.

"И тук аргументът на премиера беше, че средствата там са предварително разпределени и този ресор не представлява интерес за нас. Всички европейски средства в рамките на ЕС следват ясни правила за разпредление и не се раздават от джипове при служебни пътувания", заяви Златева. Зам.-председателят на левицата коментира още, че новият ресор на Мария Габриел, в сравнение с тези, които получиха други източноевропейски страни - Румъния - транспорт, Полша - земеделие, Хърватия - разширяването, което беше един от основните приоритети на българското председателство, е по-слаб.

"Безспорно ресорът, който България получи е значим в рамките на общия бюджет на ЕС, защото е третият по ресурс, но в сравнение с първоначалните възможности, които имахме, е по-слаб. Още повече, че България е на предпоследно място в ЕС по ниво на внедряване на иновации, и да се надяваме, че това, че имаме комисар, който отговаря за иновациите и младежта ще доведе до по-приоритетно използване на средствата у нас", заключи Деница Златева.