Иво Христов: България деградира в йерархията на ресорите в Европейската комисия
Секция: ПОЛИТИКА
11 Септември 2019 10:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иво Христов: България деградира в йерархията на ресорите в Европейската комисия

/КРОСС/ "Очевидно имаме деградиране на България в йерархията на ресорите. Трябва ли да припомням, че беше време, в което имахме заместник-председател на Европейската комисия с основен ресор - "Бюджет и човешки ресурси". Това време отмина. След това дойде времето, в което г-жа Габриел имаше дигиталния ресор. И това време отмина."

Такова мнение изрази Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, относно получения от Мария Габриел ресор "Иновации и младеж" в новия състав на Европейската комисия.
Според Христов ресорът няма нищо общо с това, което премиерът заяви. "Ние живеем в информационен резерват около нас. Една гора микрофони преследва г-н Борисов, той хвърля различни тези, които след това се обсъждат съвсем сериозно. И накрая се оказва, че нямат нищо общо с истината", смята евродепутатът.

"Що се отнася до ресора - както виждате, той събира няколко различни портфолиа, които са монтирани малко изкуствено, тъй като да се говори за младеж и иновации е малко условно - иновациите не са приоритет само на младежта. Разбира се, мнозинството се опитва да блъфира общественото мнение, като казва: "Имаме много пари", тъй като на Балканите е много важно колко голяма е баницата. Но тези пари се разпределят по определени правила. Както знаем, 95% от парите за наука и иновации отиват в Западна Европа. Как очакваме България да привлече инвестиции по тази линия, при положение че е необходимо съфинансиране, а знаете - българската наука не получава нищо. Учените от БАН през последните години протестираха няколко пъти и не бяха чути. Тъй че от този ресор нищо няма да стигне до България, но да пожелаем успех на г-жа Габриел."

Евродепутатът коментира още, че парите за Хайделберг, Сорбоната, за големите институти, за големите университети няма да дойдат в БАН или Софийския университет, докато България не преосмисли своето отношение към науката и образованието и не отдели достатъчно средства, за да могат нашите институти да кандидатстват за съфинансиране.
"Що се отнася до младежта - иронично е, че ресорът отива в български ръце - знаете, че сме най-застаряващата нация не само в Европа, но и в световен мащаб. За да задържим младите хора в България, трябва да им създадем условия. Те не виждат бъдеще и емигрират."