Юрий Борисов: Арестите са част от обща политическа акция
Секция: Интервюта
11 Септември 2019 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юрий Борисов: Арестите са част от обща политическа акция

/КРОСС/ Юрий Борисов е роден на 12.08.1956 г. Завършил е философия в СУ, доктор по философия. През 1991-1997 г. е депутат от БСП. Първи зам. главен редактор и и.д. главен редактор на ДУМА (2008-2015), бил е главен редактор на сп. "Ново време". От 2005 г. е гл. редактор на българското издание на френския месечник "Монд дипломатик". Автор е на множество публикации в медиите и на 5 книги. Носител на наградата на БСП за политическа журналистика и публицистика "Георги Кирков" (2012). От 2014 г. е зам.-председател на Националното движение "Русофили". Член на СБЖ и СБП.

- Юрий, десетки хора звънят в редакцията, стискат ти ръката, подкрепят те.

- Радвам се, не могат да ми звънят, лишиха ме от телефон, от компютър, нямам достъп до фейсбук.

- Неотдавна в един коментар написах, че както е тръгнало, скоро ще започнат да арестуват за инакомислие. Май се оказах лош пророк?

- Да, мисля, че в тази посока трябва да се търси обяснението.

- Прокуратурата постфактум завчера се извъртя, че си свидетел, но никой свидетел не го арестуват с белезници, не го обвиняват в шпионаж, не обискират дома му, не изземват компютри, телефони, документи. Те показаха ли ти заповед за задържане?

- Имам заповед за задържане, разбира се. Имам заповед и за обиск. Това е стандартна процедура. Но заповедта е във връзка с производство по чл. 105 от НК, директно към мене. А след това ме издигнаха в ранг свидетел. Аз не мога да бъда едновременно с белезници и свидетел, едно от двете трябва да си изберат. В началото бяха избрали вероятно да съм обвиняем. Ако ДУМА не беше разгласила какво се случва, нямаше да ме пуснат. Минах през три сериозни разпита на различни места - СДВР, Националната следствена служба и на "Черковна", Специализираната прокуратура май е там.

- Т.е. разкарваха те на три различни места?

- Да, последния път ме разпитаха пред съдия, явно има такава процедура.

- След като вдигнахме шум и всички медии откликнаха и огласиха ареста, вероятно са се изплашили, така разбирам.

- Не знам коя е точната дума, но вероятно са решили да действат не през просото. Според мен те бяха тръгнали през просото. Ако те имаха някакви факти или данни срещу мен, както законът изисква - "достатъчни данни" за повдигане на обвинение срещу мен, защото това е арест, при разпитите те щяха да ме накарат да коментирам някакви факти. Примерно: "Бихте ли коментирали, г-н Борисов, когато се срещахте еди-кога си с еди-кого си по таен начин, какво му казахте?" Нямаше такова нещо.

- А какво питаха?

- Питаха "получавали ли сте пари от Леонид Решетников и от Малофеев и давали ли сте им информация?". Фактически 4 часа се задаваха тези два въпроса по различен начин, с различни думички, как се финансира сдружението "Русофили", откъде получава пари. Това са три въпроса всъщност, които бяха задавани 4 часа.

- Върнаха ли ти компютъра, телефона, документите...

- Не, не, не. А сега се оказва, че трябва да ходя на "Черковна" да подавам молба, и ме предупредиха вчера, че няма да стане толкова бързо. Това - при положение че снемането на информация от един телефон или от един компютър става за 10 минути. Не знам за какво са им тези неща. И, да речем, веществените доказателства, които намериха в камината изгорели - поздравление на патриарх Неофит до Националното движение "Русофили" миналата година за нашия събор на "Копринка" и поздравление от Главчев, тогава председател на Народното събрание. Те ги сложиха в специална найлонова торбичка като веществено доказателство.

- Как си обясняваш, че навръх Девети септември сутринта се прави тази акция по дело, което е от месец юли? Това показно ли е, какво е?

- Според мен датите на тази акция са по-скоро вързани с нашето предстоящо събитие на "Копринка". Защото е възможно то да се провали. Ние продължаваме да не знаем къде е Николай Малинов, никой не дава отговор къде е. И съпругата му също, не знам дали беше арестувана, или са й взели телефона само. И тези хора от ръководството на "Русофили", които са на свобода, също нямат такава информация. И за Милен Чакъров също, но него го видях в Националната следствена служба и даже го попитах къде е бил, докато аз обирах "Кауфланд".

- Оказва се, че цяла върволица хора са били разпитвани на 9-и, по 4 часа, по 6 часа...

- Това не знам, видях проф. Ваня Добрева, чух за Енчо Москов, за Антон и Криси, за другите не знам. Това си е сериозна акция за сплашване на "Русофили", за инакомислие, както каза ти, защото това е точно така. Според мен е вързано с изложбата в РКИЦ дотолкова, доколкото това са елементи от едно и също нагнетяване на отрицателни взаимоотношения с Москва.

- Из медиите се върти една версия, че всъщност Цветан Цветанов организира всичко това, за да удари по авторитета на Бойко Борисов. Възможна ли е такава версия?

- За пръв път я чувам. Борисов не е прокурор, това си е действие на "независимата съдебна власт".

- А има и някакви икономически договорености, които тези дни трябва да се сключат с руснаците.

- Това е в областта на хипотезите, но според мен е възможно една от целите или главната цел на тези удари между България и Русия, които се натрупват в кратък период от време, да бъде блокиране на икономическите проекти. Аз го допускам това, без да мога да съм сигурен, разбира се, то е хипотеза.

- Как си обясняваш това, че Решетников е централна тема във всички разпити? Много отдавна се пуска тезата, че той се бил намесил в изборите за президент у нас. Имаше ли такъв нюанс в това, което питат?

- Нюансът беше дали Решетников е влияел върху политиката вътре и във външната политика на България, интересувал ли се е от вътрешната политика на България. Той беше обвинен старецът в някакво митично въздействие върху българската политика. За кого да говорят, той им е на разположение. Освен това аз имам усещането, че въпросникът, по който бяхме разпитвани, е изготвен по в. "Телеграф". Защото всички неверни неща, които сме чели там за Малинов, фигурираха в техните въпроси.

- А с другата фигура - Малофеев, който бил искал да купи телевизия.

- Същата работа.

- Ама той бил в санкционния списък на САЩ. Това вече навежда на мисълта за едно добро слагане пред Съединените щати.

- О, разбира се. Аз продължавам да твърдя, че такава акция, която аз не разглеждам като акция на целия Министерски съвет, не е без съобразяване със САЩ. Много забавно беше, като ме попитаха дали съм ходил в Крим. Отговорих: "Аз в Украйна не съм ходил." И те се чудеха какво отговарям всъщност.

- А признаваш ли Крим за руски?

- Не са ми задавали такъв въпрос. Казах им също, че съм готов да съдействам за борба с народните предатели във всякакви измерения и че имам смекчаващи вината обстоятелства като почетен гражданин на два американски щата. Това беше краят на разговора.

- Има още една догадка в медиите, че някакъв канадски публицист написал в статия, че "Русофили" искали България да се върне в орбитата на Русия. Отделен въпрос е дори да го искате, какво от това? Но вярно ли е това при канадеца?

- Не познавам такава публикация. Това, което ние искаме, ти го знаеш много добре - нормални взаимоотношения с Русия, защото ние като българи винаги сме губели, когато сме заставали на враждебни позиции спрямо Русия, нашата история го показва. Така ще бъде и в бъдеще, не го пожелавам на българския народ и на България, но ако продължава тази ястребинска политика по отношение на Москва, нищо друго освен беди не ни чака. Защото добрите, ползотворните взаимоотношения са една от предпоставките за българското развитие. Това е наше убеждение, което явно се смята за криминално едва ли не.

- В интернет има стотици реакции на възмущение и хората пишат, че сме се върнали във фашистко, в 1925 г., когато ей така са отвеждали хора и никой не е знаел къде са те.

- Има някаква аналогия. Може да се правят някакви паралели - да ти дойдат вкъщи сутринта, да те арестуват, без да ти обяснят дори някакви факти и за какво го правят. Така или иначе това е безобразие според мен. Това е политическа акция, тя не е изпипана по Наказателния кодекс с някакви доказателства за обвинение, че Юрий Борисов, който владее тайните на България, ги е дал на Решетников и оня е отърчал веднага да ги даде на Путин.

- Надявам се да си пазиш здравето, понеже то не е блестящо...

- Добре съм за човек, който не е спал повече от 24 часа. Обичам си вестника, обичам си колегите, обичам си читателите на вестника, обичам си българите. И това е.

в-к Дума