Борисов: Не виждам основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Септември 2019 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Не виждам основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал

/КРОСС/ Не виждам никакво основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал. Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде Канал 3.

"Нямаме нищо против хората, които обичат Русия. Бил съм и в Кремъл, бил съм и в Белия дом, за разлика от някои, които за три години не са били нито на едното, нито на другото място. Това, че някой си е правил срещи, си е негова работа, ние не се бъркаме. Това че някой си прави събори и пее руски песни, по никакъв начин не сме пречили. Но със службите работим по различни хора и процеси - както беше преди години с Денис Ершов и Майкъл Чорни", заяви премиерът.

"Когато руски олигарси, като Чорни, се опитват да правят проекти в България, то нашите служби работят по тази тема заедно с други партньорски служби, а после и прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. Той ще се движи от следствието, което тече", каза премиерът.

Той бе категоричен, че службите не работят срещу хората, които харесват Русия. "Всеки има право да развива своята дейност. Едни обичат Русия, други САЩ и Европа, но много преди ГЕРБ да го има, само ВМРО май го е имало тогава, сме приели пътя Европейския съюз - НАТО. Ако знаех, че такава злоба ще предизвика купуването на най-добрия изтребител Ф-16, а не тия Грипени, то нямаше и да се занимавам с това", отсече Борисов.
„Идеята беше с военния министър да вземем най-добрия самолет за българската армия", обясни Борисов, цитиран от "Фокус".

Той добави, че няма нито едно перо или направление, по което работят министрите от този кабинет, да е по-слабо от предишни години: „Всяка година вдигаме доходите с минимум 10%, превъоръжаваме армията, МВР разкрива всички убийства, направи се много за образователната инфраструктура, видяхте как е станала НСА, борбата с контрабандата, корупцията. И във всяка една сфера. Никога тази държава не е имала по-голям БВП. Най-голямата компания в Европа ни остави да спорим с Турция и съревнованието още не е приключило. Отесняха магистралите. Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин", коментира още министър-председателят.

"Политическите ни опоненти направиха коментари, които, ако имаха малко опит, нямаше да направят", каза министър-председателят във връзка с получения от България ресор „Иновации и младеж" в състава на новата Европейска комисия.

Премиерът добави, че опитът изисква да бъдеш търпелив и мълчалив и да говориш тогава, когато всичко е договорено.

„България беше оценена като държава, която в традициите си има добро образование, култура спорт и мозъци от типа на Джон Атанасов. Ресорът, който получихме, е първа точка не само в България, а и в Европа. Това е, за да можем да станем конкурентоспособни на САЩ, където се отделят огромни средства за иновации", обясни Борисов.

„Вследствие на това, което няколко години правителството прави, председателят на новоизбраната ЕК Урсула фон дер Лайен, която беше в София, получихме ресора", добави още той.